NASA’dan Felaket Senaryosu: Ya Dünya’ya 260 Metrelik Bir Asteroit Çarparsa?

NASA, son yaptığı simülasyon çalışmasında 260 metre çapında bir asteroitin atmosfere girmesi ve bir kısmının New York’a düşmesi üzerine ne olacağını anlamaya çalıştı.

Amerikan sinemasında bir felaket olacaksa, uzaydan bir şey gelecekse illa Amerika’ya gelir. Özellikle Nevada, New York ve Washington kadar uzaylıdan, uzaydan gelen cisimden çeken şehir Hollywood’da çok az. Kısacası bir aksiyon gerçekleşecekse bu muhakkak ABD’de gerçekleşiyor.

NASA’nın simülasyonunda katılımcılar devasa göktaşı Dünya'ya çarpmadan önce cismi yolundan saptırmaya çalıştı. Bu noktada aslında başarılı da oldular ancak hayali asteroit parçalandı ve 50-80 metre arası çapa sahip bir parçası New York’a düştü.

Senaryoya göre ise insanları bir an önce şehirden tahliye etmek için çok fazla vakit yok ve kullanılabilecek tek bir yol var.

NASA, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı ve diğer federal ajansların katıldığı ve nisan ayında gerçekleştirilen çalışmada, sekiz yıllık süre içerisinde 260 metre genişliğe sahip taşı durdurmayı denedi. Taşı kısmen uzaklaştıran uzmanlar, 50-80 metrelik bir parçanın düşüşüne ise engel olamadı. Kinetik itici olarak adlandırılan ve özel olarak göktaşına çarpıp yörüngesini değiştirmesi için hazırlanan araç, kısmen başarılı oldu.

Simülasyona göre gök cismi düşmeden 10 gün önce durumdan haberdar oluyoruz. Asteroit atmosfere saniyede 19 kilometre hızla geliyor. Bir futbol sahası kadar taş Dünya'ya düşerse ne olur sorusunun cevabı çok bariz: Birkaç tane atom bombası New York’a düşmüş gibi olur. Ama o birkaç tane sayıca biraz çok. Çarpışma anında 5 ila 20 megaton arası enerji ortaya çıkıyor. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları ne kadar enerji çıkartıyordu? 0.04 megaton. Yani aradaki fark en az 125 kat.

Böyle bir felaketten kurtulmanın tek yolu ise New York şehrini tamamen boşaltmak. Sigorta şirketleri oldukça üzülecek ama yapacak bir şey yok.

NASA, böyle bir olayın yaşanması riskinin oldukça düşük olduğunu ancak her ihtimale hazırlıklı olmak için bu çalışmayı yaptıklarını söylüyor. Çalışmanın bir diğer amacı da olası felaketlere karşı resmi kurumları hazırlamak.