Starbucks Bardaklarını Adeta Gözümüze Sokan 8 Dizi ve Film

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’ın Game of Thrones’a yaptığı ürün yerleştirme haftanın en çok konuşulan, görünürdeki en boş konularından birisiydi. Ancak Game of Thrones ne bir ilkti ne de son olacak. Gelin Starbucks’ın neden bardaklarını adeta gözümüze soktuğunu açıklayalım. Bir de daha önce çekilmiş benzer “hatalara” sahip filmlere bakacağız.

Game of Thrones, tarihin en çok izlenen televizyon dizisi… Son sezonu yayımlanmadan önce HBO, bu sezondaki her bir bölümün sinema filmi kadar kaliteli olacağını söylüyordu. Zaten yıllardır üzerinde çalışıldığı, hayranlar tarafından uzun süredir beklendiği için yayımlanan her bölümüyle gündem olmayı başardı. 

Nitekim Game of Thrones, bu hafta son bölümünde yaşanan olaylarla değil, ilk etapta gözlere hata gibi görünen bir Starbucks bardağı ile gündem yarattı:

Antik dönemde geçen bir dizinin, milyonlar tarafından beklenen final sezonunda, o sinema filmi kadar ince elenip dokunan bölümlerinden birisinde bir Starbucks bardağı unutulmuştu. Mesele bardğın orada unutulması değil, bunun insanlar tarafından konuşulmasıydı.

Biz de yedik.

Starbucks bardağının Game of Thrones setinde unutulmadığını, aslında bunun viral bir reklam olduğunu ve başarıya ulaştığını söylemek gerekiyor. Zira Twitter’da Game of Thrones’un son bölümünden çok Daenerys Targaryen’in içtiği kahve konuşuldu. Dizinin yapımcılarından Bernie Caulfield, gelen sorular üzerine hata için özür diledi. Özrün üzerine ise “Biliyorsunuz Westeros, ilk Starbucks’ın açıldığı yerdir" açıklamasını yaptı.

Dizinin sıkı hayranları ve gerçek anlamda izlediklerini ciddiye alan insanlar için oldukça sıkıcı bir konuyu ele alıyoruz. Starbucks, neredeyse 30 yıldır popüler film ve dizilere oldukça başarılı ürün yerleştirmeleri yaparak zaten gündem yaratıyor. Peki o bardakları başka nerede adeta gözümüze soktular?

Dediğimi Yap, Yaptığımı Yapma (Role Models, 2008):

Şu sıralar Avengers: Endgame ile gündemde olsa da Paul Rudd’un başrolde yer aldığı bu film, Starbucks sponsorluğunda çekilmiş gibi reklamlara sahipti. Yukarıdaki sahnede bir bardaktan daha fazlası var. Bir Starbuck dükkanı içindeyiz. Umarız Paul Rudd’un kendisine de ömür boyu sınırsız “caramel macchiato” içme hakkı falan da vermişlerdir. Sanki buna çok ihtiyacı varmış gibi düşünüp, sıradaki filme geçelim.

Şeytan Marka Giyer (Devil Wears Prada, 2006):

Sanıyoruz ki ünlü giyim markası Prada, bu filmin Türkçe versiyonu için sponsorluk yapamadı. Zira filmin adı, konusu ve ele aldığı hikâye başlı başına modern moda akımlarının reklamı. Onun dışında her şeyi metalaştırdığı gibi bir de Starbucks’ın çok sayıda sahnede yer aldığını görüyoruz. Filmin giderleri, daha çekilirken yapılan ürün yerleştirmeleriyle karşılanmış gibi duruyor. Yönetmen ve oyunculara hayatlarında başarılar diliyor, sıradaki filme geçiyoruz. 

Stajyer (Intern, 2015): 

Aradan 9 yıl geçiyor, yine Anne Hathaway ablamız yine benzer bir filmde oynuyor. Ne hikmetse bu filmde de Starbucks reklamı görüyoruz. Neyse ki bu reklamlar gözümüz Game of Thrones’daki gibi batmıyor. Zira plaza kültürü ve moda dünyasının kahveyle çok işi var. Ancak etrafta ejderhaların dolaştığı Wasteros’taki Starbucks’ı hâlâ çözemeyenler var.

The Terminal, 2004:

Tom Hanks abimizin bu filmi aslında günümüz kültürüne, toplumsal çarpıklığına ve devlet düzeyindeki ilişkilerin sıradan insanları nasıl ezdiğine dair bir eleştiriydi. Buna rağmen Etiyopya’da günlüğü 1 dolara çalışan işçilerin ürettiği kahveleri satan bir marka, filmde yer alıyor. Hatta hamburger satan küresel bir firma da bu filmde var. Sonuçta filmin bütünü bir havalimanında geçerken tüm göndermeleri ve ürün yerleştirmeleri doğal karşılıyorsunuz. Neyse. Geçelim.

South Park:

Tüm zamanların en çok izlenen çizgi dizilerinden birisi olan South Park, kendisine has reklam göndermelerine sahip bir yapımdı. İş yetişkin komedisi ve çizgi dizi olunca Starbucks pek göze batmıyor. Aşinalık kazandırma amacına ulaşmış oluyorsunuz. 

Gelsin sıradaki.

Simpsons: 

Yaşadıkları Springfield isimli hayali kentte, tarihin en uzun aile macerasını sunan Simpsons da kapital oyunlardan muzdarip. Bu ailenin komik hikayelerini izlerken, pek çok reklam da görmemiz mümkün oluyor. Starbucks ise sayısız kez sahnelerde, bir o kadar repliklerde ve esprilerde yer alıyor. 

Fight Club, 1999:

Popüler kültürü, kapital tüketim alışkanlıklarını yerden yere vuran bir filmdi Fight Club. Şöyle bir alıntı yaparsak olur sanırım:

“Mobilya satın alırsınız. Kendinize dersiniz ki, bu hayatım boyunca ihtiyaç duyacağım son kanepe. Kanepeyi alırsınız ve sonraki birkaç yıl boyunca, hangi işiniz ters giderse gitsin, en azından kanepe sorununu çözmüş olduğunuzu bilirsiniz. Sonra aradığınız tabak takımı... Sonra hayallerinizdeki yatak, perdeler, halılar...

Sonra o güzel yuvanızda kısılıp kalırsınız. Bir zamanlar sahip olduğun şeyler, gün gelir senin sahibin olur….”

Tamam tüketim kültürünü eleştirelim, ancak kahver reklamını da ihmal etmeyelim. Fight Club, en çok ve en abartılı şekilde Starbucks reklamı yapan filmdi. Sanki kahve de bir süre sonra insanların sahibi olmuyormuş gibi…

Filmin yönetmeni David Fincher zamanında, "Neredeyse her sahnede bir Starbucks bardağı ya da logosu var" demişti.

Shrek 2, 2004:

Unutulmaz animasyon serisi Shek’in masalsı dünyasında bile Starbucks (Filmde 'Farbucks' ile çağrışım yapılıyor) görüyorsak, Game of Thrones’da neden olmasın? Yeşil devleri ejderhaların varlığından daha mantıklı bulan bir kesim de var, unutmayalım. 

Starbucks daha pek çok televizyon dizisi ve filmde, hatta bu yapımların en kilit sahnelerinde yer almaya devam ediyor. Netflix gibi platformlarda yer alan dizi ve filmleri bura sayamıyoruz bile... Gelinen noktayı siz düşünün. 

Peki sizce Game of Thrones’da yer alan bardak gerçekten bir hata mıydı, yoksa reklam mı? Şimdi bir daha tartışalım :)