Gece papağanı olarak da bilinen kakapo papağanlarının nesilleri tükenmek üzere. Bu papağan türü bir zamanlar Yeni Zelanda'nın en çok nüfusa sahip kuşlarındandı. Yapılan son çalışmalarda bu canlılardan yeryüzünde sadece 144 tane kaldığı ifade ediliyor. Durum böyle olunca veterinerler bu canlıların nesillerinin tükenmemesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Yeni Zelanda'da yaşanan olayda, veterinerler 56 günlük bir kakapo papağanı yavrusuna beyin ameliyatı yaptılar.
Koruma altına alınmış olan kakapo papağanları, gözetim altında tutuluyor. Görevliler, henüz 56 günlük olan bir yavrunun başında, ilginç bir şişlik fark ettiler. Şişliğin anlaşılmasından sonra koruma kanunları gereğince yavru papağan, bulunduğu yerden Massey Üniversitesi'ne uçakla gönderildi. Papağanda inceleme yapan veterinerler, yavrunun kafa tasında bir fıtık oluştuğunu ve papağanın beyninin buradan dışarı doğru çıktığını belirlediler. Yani yavru papağanın beyni ile dış ortam arasında sadece deri katmanı vardı. Veterinerler bu konuda, insanlara yapılan bir beyin ameliyatını yavru papağana yapmak zorundalardı ancak bu, daha önce denenen bir şey değildi.
Yavru kuşun iyileşmesi için tüm riskleri göze alan doktor ve veterineler bu ameliyatı gerçekleştirme kararı aldılar. Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleşti. Yapılan açıklamalarda geçtiğimiz hafta yapılan ameliyatın ardından, yavru papağanın çok hızlı bir şekilde iyileşme gösterdiği ifade edildi.