Türk Öğrenciler, Atık Bataryalardan Powerbank Üretti

Bursa'da yer alan bir fen lisesinin öğrencileri, atık dizüstü bilgisayar bataryalarını kullanarak PowerBank üretti.

Bursa Nilüfer İMKB Fen Lisesi öğrencileri, kullanılmayan dizüstü bilgisayar bataryalarının sağlam hücre pillerini bir dizi işlemden geçirerek “powerbank”e dönüştürmeyi başardı. Projenin geliştiricileri ise 10.sınıf öğrencileri olan Emir Çavuş ve Yiğit Kılıçarslan.

Bu genç öğrenciler, Yeşilbank adını verdikleri projeleriyle Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen GençBizz Liseler Arası Girişimcilik Programı’na katıldı. Yarışmada finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler Port GençBizz adında da bir şirket kurdu.

Arkadaşları ve danışman öğretmeniyle birlikte powerbank üretmek için çalışmalara başlayan ekip, çeşitli kamu kurumlarının geri dönüşüm birimleriyle irtibata geçerek, atık durumdaki dizüstü bilgisayar bataryalarını istediler.

Öğrencilerin danışman öğretmeni olan İbrahim Küçükhalıcı, “Neticede kendi ürettikleri taşınabilir şarj cihazlarını satıyorlar. Biz bu yönde çok ciddi manada talep gördük. Taleplere yetişemedik. Çok güzel, olumlu neticeler aldık. Hem çocukların girişimcilik yönleri gelişmiş oldu, hem de üretkenlikleri gelişti.” dedi.

Ürettikleri powerbank’in kesinlikle patlamayacağını söyleyen Yiğit Kılıçarslan, “Ülke çapında geri dönüşüm merkezleriyle iletişime geçmek istiyoruz. Toplayabildiğimiz bütün pilleri toplayıp bunları taşınabilir şarj cihazına çevirip satmak istiyoruz. Normalde bu tür cihazların fiyatı 80-100 lira civarında. Biz bunu çok daha ucuz bir fiyata getirebiliyoruz.” dedi.