Doğu Çin Denizi’nde bulunan ve ‘mavi gözyaşı’ olarak adlandırılan planktonlar, rekor sayıdaki turistin Çin’e gitmesine sebep oluyor. Muhteşem görüntü birçok kişiyi etkilese de planktonlar, deniz yaşamına karşı bir tehdit olarak görülüyor.
‘Deniz pırıltıları’ olarak da bilinen organizmalar genellikle kıyı kesimlerinde bulunuyor. Rahatsız edildiklerinde parlak maviye dönen bu canlılar turistler için bir çeşit görsel şölen oluşturuyor. Tabii ki büyüleyen bir görüntüleri olsa da planktonların uzun vadede deniz yaşamına karşı zararları olduğu da söyleniyor.
İnsan sağlığına karşı direkt bir tehdit barındırmayan planktonlar, okyanuslardaki yaşamı tehdit edebilecek kadar yüksek seviyelerde amonyak salgılıyorlar. Bu da bölgedeki suyun oksijen oranının düşmesine neden oluyor.
Bilim insanları, bir süredir Çin kıyılarındaki planktonların izini sürüyor ve Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni bir rapora göre plankton sayısında ciddi bir artış oluşmuş durumda. Yine rapora göre bu artışın, yükselen sıcaklıklar ve artan gübre kullanımı sonucunda suya giren besleyici maddeler sonucunda gerçekleştiği belirtiliyor.