Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Huawei'yi kara listeye aldığını, Çinli teknoloji üreticisine bir takım suçlamalar yaparak açıkladı. Yapılan açıklamaların ardından önce Google, Huawei'nin Android lisansını iptal etti ve şirketin akıllı telefonlarında Android işletim sisteminin kullanılmaması için ilk adımı attı. Google'ın ardından Intel ve Qualcomm gibi Amerika merkezli teknoloji devleri Huawei'te karşı yapılan açıklamalara uyacaklarını, Çinli şirkete çip satışı yapmayacaklarını açıkladılar. Huawei ve Çin hükümeti cephesinden de açıklamalar gecikmedi. Huawei adeta Amerika'nın yaptırımlarına karşı kılıç çekti ve kendi işletim sistemi üzerinde zaten yıllardır çalışmaların sürdüğünü açıkladılar. Çin hükümeti ise kendi kara listelerini hazırlamak için harekete geçtiğini duyurdu. Karşılıklı restleşmelerin yaşandığı bu olayın etkileri hala devam ederken Huawei'nin kurucusu ve hala CEO'luk görevini yürüten Ren Zhengfei, Amerika'nın iddilarını bir kez daha reddederek, bu durumun Huawei'nin satış rakamlarında beklenen etkiyi göstermeyeceğini, bu yılki gelirlerinin yalnıca 25 milyar düşebileceğini ifade etti.
Çin'in Shenzhen kentinde yapılan bir toplantıda konuşan Zhengfei, 2021 yılına gelmeden Huawei'nin yıllık gelirinin yeniden 100 milyar dolar seviyesine ulaşacağını söyledi. Amerika'nın bu yaptırımlarının Huawei'ye ciddi bir zarar vermeyeceğini düşündüğünü söyleyen Zhengfei, bazı hazırlıkları zaten yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini söyledi. Hasarlı bir uçağın içerisinde olduklarını söyleyen Zhengfei, yaşanan bu süreçte uçağın yakıt deposunu koruduklarını, küçük parçaları ise önemsemediklerini ifade etti. Zhengfei'nin sözlerine ek olarak da Huawei yetkililieri, önümüzdeki dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri'nden elektronik parça alamayacaklarını göz önünde bulundurduklarını ve şirketin yeterli stoğu elinde bulundurmak için çalışmaları sürdürdüğünü, mümkün olan maksimum seviyede bilgisayar parçası ve diğer elektronik bileşenlerin satın alındığını açıkladılar.
Huawei'nin iddiaları reddetmesine ve restlerine rağmense Amerika Birleşik Devletleri, denizaşırı ülkere, Huawei ile ilgili özellikle de 5G altyapısıyla alakalı işlemlerde Huawei'nin bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, ülkeleri baskı altına almaya devam ediyor. Yaşanan bu sorunların seyrinin önümüzdeki dönemlerde hangi yönde ilerleyeceği ve sonucunda kimin zararlı çıkacağı ise henüz bilinmiyor.