Arkeologlar, Shubayqa 1 isimli bir kazı alanında çok ilginç bir keşif yaptı. Yapılan kazı sonucunda yalnızca dünyanın en eski ekmeği bulunmadı. Bulunan ekmeğin tarım öncesi dönemlere ait olduğu da tespit edildi.
Kopenhag Üniversitesi'nden arkeolojist Tobias Richter'ın liderliğindeki araştırmacı ekip, Shubayqa 1 isimli kazı alanında birçok yemek kalıntısına ulaştı. Ulaşılan yemek kalıntıları arasından 14.400 yıllık bir ekmek de ortaya çıktı. Bu da başka bir deyişle ekmeğin tarımdan 4.000 yıl önce de yapıldığı anlamına geliyor.
Araştırmacı ekip, atalarımızın çiftçiliğe başlamadan önce ekmek yaptıklarını, belki de bunun ardından tarıma başlamış olabileceklerini belirtti. Tarıma başladıktan sonra da buğday, pirinç, çavdar, yulaf, arpa, mısır gibi tahıllar daha fazla kullanıldı.
Araştırmanın lideri Tobias Richter, konuya dair yaptığı açıklamalarda, o tarihlerde de belli tahıllar kullanılarak ekmek yapıldığını belirtti. Bu ekmeğin tarihi göz önünde bulundurulduğundaysa tarımsal yaşama geçilmeden önce de ekmek benzeri ürünlerin yapıldığını söyledi.
Bulunan ekmeğin ne zamandan kaldığını öğrenmek için bulunan ekmek üzerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Kalıntıları mikroskop altında inceleyen tarih öncesi ekmek uzmanı Lara Gonzalez Carratero, şu ifadeleri kullandı:
"Arkeolojide ekmek ya da başka bir tahıl ürününün tespit edilmesi kolay değildir. Tespit kriterlerini kullanmadan sınıflandırma konusunda büyük bir eğilim oluşmuştur. Arkeolojik kayıtlardaki ekmek ve hamur gibi ürünleri tespit etmekte yeni kriterler belirlendi. Elektron Mikroskopisi sayesinde yemek kalıntıları arasındaki mikroyapıları ve parçacıkları inceliyoruz."
Modern tekniklerle birlikte ekmek yapımını oldukça kolay olarak görülse de ilkel çağlardaki ekmek yapımının oldukça zor olduğunu, tahılların taşlar arasında ezilmesinin, hamur yapımının ve hamurun yoğurulmasının zahmetli bir işlem olduğunu belirtmekte fayda var.
Ekmeğin keşif videosunu aşağıda bulabilirsiniz.