Elon Musk’ın Neuralink adlı şirketi, insan-makine arayüzleri üzerinde çalışıyor. Firmanın bugüne kadar gizli tutulan projesi ilk defa gün yüzüne çıktı. Neuralink’in nihai amacı ise felçli kişilerin bilgisayar ve telefonları kontrol edebilmesini sağlamak.
Bu amaçla atılan ilk önemli adım ise esnek “izlekler (thread'ler)” oldu. Beyine şu anda kullanılan beyin-makine arayüzlerinden daha az zarar vermesi beklenen sistem, yüksek veri transferini de mümkün kılacak. Proje ile ilgili ortaya çıkan “Elon Musk & Neuralink” adlı bir makaleye göre sistem, 3072 elektrotun dağıldığı 96 izleğe kadar çıkabiliyor.
İnsan saçından daha ince olacak olan bu yapılar, projenin yalnızca ilk parçası olarak göze çarpıyor. Neuralink’in diğer önemli adımı ise bu sistemin gömülü olduğu makine.
Musk, firma ve yaptığı çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirirken, bu sunumun amacının işe alım olduğunu söyledi. Firmanın başkanı Max Hodak, ilk başta bu fikre pek güvenmediğini ancak Musk’ın onu ikna ettiğini söyledi.
Neuralink, gelecekte kafatasından geçen lazer ışınları kullanarak kafatasında delikler açılmasına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayı planlıyor. İlk denemeler, Stanford Üniversitesi’nden nörobilimciler eşliğinde yapılacak. Musk, bu ürünün gelecek yıl sonunda insan hastalarda kullanılabilmesini umduklarını da belirtti.
Musk, sunumun sonunda yapılan soru cevap bölümünde, artık bir maymunun da bilgisayar kullanabileceğini söyledi. Neuralink’in insanların zihnini kontrol etmeye başlamayacağını, nihai amacın yapay zeka ve insan beyni arasında bir simbiyot oluşturmak olduğunu söyleyen Musk, beyinden nöral dalgalanmaları okumayı amaçladıklarını belirtti.
Bir implant ile bilgisayar kullanabilen ilk insan, 2006 yılında Matthew Nagle olmuştu. Nagle, ilk olarak Ping Pong oynamayı öğrenmişti.
Hodak, Neuralink’in birden ortaya çıkan bir firma olmadığını, yıllardır bu alanda akademik çalışmalar yapıldığını söyledi. Yine de var olan çalışmalar, Neuralink’in teknolojisi kadar ileri seviyede değil. Esnek kablolara sahip yeni teknolojiyi beyine uygulamak için özel bir robot da geliştirildi.
Neuralink, daha iyi okuma, sinyalleri temizleme ve güçlendirme yapabilen bir çip geliştirdiğini de duyurdu. Sistem şimdilik yalnızca kablo bağlantısı ile çalışıyor. Firma şu anda fareler üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Sistem çalışmasında genel olarak esnek ipliklere benzeyen bu izlekler, beyin aktivitelerini algılayıp kaydediyor. Beyin-makine iletişiminde bant genişliğini arttırmayı amaçlayan bu yapının gelecekte daha temiz ve gelişmiş iletişim sağlaması bekleniyor.