Türkiye’nin Adeta ‘Fiber Altyapı Fakiri’ Olduğunu Gösteren Araştırma

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, BTK, OECD ve TÜİK verilerinden faydalanarak Türkiye'nin fiber altyapı haritasını çıkardı. Çıkarılan harita, ülkemizin fiber altyapı konusunda çalışmalara hız vermesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Telkoder olarak da bilinen Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, Tükiye'nin fiber internet haritasını oluşturdu. Oluşturulan harita, ülkemizin fiber altyapı konusunda ciddi bir yatırım yapması gerektiğini ortaya çıkardı.

5G teknolojisinin hayatımıza girmesine kısa bir süre kala Türkiye'nin fiber altyapı konusunda ne durumda olduğunu gösteren bu çalışmanın sonuçları, ne yazık ki beklentilerin gerisinde kaldı. Yapılan çalışma ülkemizin 5G teknolojileri kadar, fiber altyapı konusunda da çalışması gerektiğini gösteriyor.

Telkoder'in, TÜİK ve BTK'dan aldığı verilerle oluşturduğu haritaya göre ülkemizde 355.028 kilometre uzunluğunda fiber altyapı bulunuyor. Bu altyapınınsa 157.068 kilometresi şehirlerde kullanılıyor. 

Şehirlerdeki fiber altyapı miktarınıda haritalayan Telkoder, Türkiye'nin en büyük şehirleriyle ilgili çarpıcı sonuçlara ulaştı. Telkoder'in çalışmalarına göre İstanbul'da kişi başına sadece 3,1 metre (İstanbul'un toplam fiber altyapı uzunluğu 47.421 kilometre), Ankara'da kişi başına 4,3 metre (Ankaranın toplam fiber altyapı uzunluğu 23.678 kilometre) ve İzmir'de ise kişi başına sadece 4 metre fiber altyapı (İzmir'in roplam fiber altyapı uzunluğu 17.626 kilometre) düşüyor. Bu sonuçlar, dünyanın en iyi internet altyapılarından bir tanesine sahip olan Stocholm ile kıyaslandığı zaman ortaya ciddi bir tablo çıkıyor. Stockholm'de kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun 700 metre olduğu düşünüldüğünde, Türkiye'nin fiber altyapısının yaklaşık olarak 200 kat artması gerektiği sonucuna ulaşılıyor.

Bazı şehirlerdeki fiber altyapı oranı ise şöyle;

  • Antalya: 11.166 kilometre fiber altyapı bulunuyor ve kişi başına düşen uzunluk 4,6 metre.
  • Konya: 9.057 kilometre altyapı buluyor. Kişi başına düşen uzunluk ise 4,1 metre.
  • Adana: 8.235 kilometrelik altyapıya karşılık olarak kişi başına 3,7 metre fiber altyapı düşüyor.
  • Bursa: 9.959 kilometre altyapının bulunduğu Bursa'da kişi başı 3,3 metre fiber altyapı düşüyor.
  • Şanlıurfa: 4.406 kilometre altyapının bulunduğu şehirde, kişi başına sadece 2,1 metre fiber altyapı düşüyor.

Türkiye'nin fiber altyapı haritasını çıkaran Telkoder, ülkemizi OECD verileriyle de kıyaslıyor. Buna göre;

  • Ev halkı fiber yaygınlık oranı Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 13,9'ken, Türkiye'de ise yüzde 10,8.
  • OECD ülkelerinin internet hızı ortalaması 15,3 Mbps'yken Türkiye'nin ortalama internet hızı ise 7,6 Mbps.
  • OECD ülkelerinde 100 kişi için abonelik oranı 30,6'yken Türkiye'de bu oran 16,03.

Açıklanan veriler, ülkemizin fiber altyapı konusunda ciddi çalışmalar yürütmesinin gerekli olduğunu gözler önüne seriyor.