The Planetary Society tarafından yörüngeye gönderilen LightSail 2, gezegenimizin iki fotoğrafını çekerek Dünya’daki araştırmacılara gönderdi. Şu anda saatte 720 km hızla yörüngede dönen bu küçük uydu, yakın zamanda tamamen fonksiyonel hale gelecek.
LightSail 2, efsanevi bilim insanı Carl Sagan’ın tasarladığı bir konsept üzerine inşa edilen küçük bir uydudur. 30 cm x 30 cm x 10 cm boyutlarındaki uydu, bu ayın 21’inden sonra güneş paneli yelkenini açacak. Yelken, 32 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Aracın, bu yelkeni kullanarak yörüngesini değiştirip değiştiremeyeceği incelenecek.
Yakın zamanda bir güncelleme alan uydunun, yörüngede dönerken sabit kalmasını sağlayan özel bir stabilizasyon sistemi geliştirilmişti.
LightSail 2’den gezegenimize ait 2 yeni görüntü geldi. Uydu, yerdeki istasyonların üzerinden geçerken geniş bant kullanarak yüksek çözünürlüklü görüntüler iletebiliyor.
Uçuş kontrol görevlileri ayrıca uydunun irtifa kontrol sistemini de test etti. Sistemi tam bir tur için güneş yelkenlisi modunda kullandılar. Telemetre ölçümlerinin bir kısmında depolanan veriler kullanılırken bir kısmında anlık veri alındı. Uçuş kontrol görevlileri bu veriyi inceleyerek uzay aracının güneş yelkenlisi modunda nasıl performans göstereceğini inceleyecek. Bu verilere göre araç tamamen yelkenli moduna alınacak.
Güneş’in konumunu algılayabilen sensörlere sahip olan uyduyla ilgili ilk çalışmaların odağında yazılım güncellemeleri yer alıyor. Bu yazılımlar, uydunun yerdeki bir kopyası olan BenchSat üzerinde test ediliyor.
The Planetary Society’den gelen açıklamalara göre uydu şu anda sağlıklı şekilde çalışıyor. Araç, yörüngesinden şaşmadan hareket edebiliyor. Görevliler, yelkeni açmadan önce irtifa kontrol sisteminin sorunsuz çalıştığından emin olmak istiyor.
LightSail 2, üç nano uydudan oluşuyor. Bunlardan ikisi Güneş yelkenini kontrol ederken biri de elektronik aksamları kontrol ediyor. Toplamda 7 milyon dolara mal olan projenin arkasındaki The Planetary Society bünyesinde Bill Nye ve Neil DeGrasse Tyson gibi isimler yer alıyor.