Günümüzde akıllı telefon fiyatlarının son derece yüksek olması sebebiyle yurt dışından telefon satın almak çok daha uygun geliyordu. Yurt dışına çıkan kişiler, yurt dışından telefon alarak Türkiye'de 3x fiyata satılan bir telefonu 2x fiyata alabiliyordu. Telefon kaydı fiyatlarındaki yeni ücretle birlikte yasa dışı yöntemler geliştirildi.
Telefon kayıt ücretlerinin 1.500 TL'ye çıkmasının ardından bazı kişiler, IMEI kaydı yapmak için daha uygun ancak yasa dışı olan yöntemlere başvurdu. Bilgisayar destekli ya da manuel olarak bazı kodların cihaza eklenmesiyle birlikte eklenebilen IMEI, kişileri yaklaşık 1.400 ila 1.480 lira kâra sokabiliyor.
Her telefonun IMEI'sinin her telefona uygun olmadığını belirtmekte de fayda var. Örneğin, son model bir akıllı telefon, internete girmeyen eski bir tuşlu telefonun IMEI'sine kaydedildiği takdirde tamamen kullanılamaz hale geliyor. Hal böyle olunca eski ancak internete girebilen ikinci el telefonların ilanlarında da büyük bir artış gözlemlendi.
Yalnızca IMEI'sine ihtiyaç duyulan bu telefonlar, internet üzerinde 50 ila 100 lira arasına bile bulunabiliyor. IMEI'sini 'bağışlayacak' bir telefon bulmanın ardından telefon teknik servise veriliyor ve kısa bir süre sonra, 20 ila 100 TL arasında bir fiyata telefonun IMEI kaydı yapılıyor.
Tüm bu işlemler yalnızca Android cihazlarda gerçekleştiriliyor. iOS cihazlarda IMEI atma işlemi gerçekleştirilemezken Android, Box setler ya da manuel kodlar aracılığıyla bu işleme olanak sağlıyor.
Tabii ki bu işlemin kanun maddesinde yer alan 'yurt dışından getirilen telefonların sadece yolcunun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına kayıtlı hatlarda çalışması' şartını da yasa dışı olarak kaldırdığını, haliyle kanunlara aykırı olduğunu belirtmekte fayda var. Şu an için işlemin nasıl bir cezası olacağına dair herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da bu yöntemi uygulayan kişilerin bir ceza alacağı düşünülüyor.