İzlanda, Dünyanın Eriyip Kaybolan İlk Buzulundan Ders Almak İçin Anıt Dikecek

Küresel ısınma sebebiyle yok olma ile karşı karşıya kalan hayvan türlerini sıkça duyar olmuştuk. Şimdi ise yeryüzü üzerinde ilk kez bir buzul eriyip tamamen kayboldu.

Küresel ısınma sebebiyle değişen ekolojik denge, hava akımları, suların yükselmesi ve ani sıcaklık değişimleri gibi faktörler, doğa yaşamını en derinden etkiliyor. Son yıllarda bir hayli önem kazanan küresel ısınma karşıtı adımlar ise devletler tarafından uygulanarak insanlığı tehdit edebilecek durumların yaşanmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

İzlanda'da ise durum ciddileşiyor. Yüz yıl kadar önce 15 kilometrekarelik alanı 50 metrelik kalınlığıyla kaplayan OK olarak anılan Okjökull buzulunun yapılan ölçümlerde an itibariyle sadece 1 kilometrekarelik alanı 15 metre kalınlıkta kapladığı belirtildi.

Buzulun boyutlarında yaşanan bu büyük küçülme sebebiyle Okjökull, buzul olma unvanını resmen kaybetmiş oldu. Olayın unutulmaması ve tarihe geçmesi için buzulun yok olduğu alana bir anıt dikimi gerçekleştirilecek.

“Okjökull, İzlanda’nın buzulları arasında bu statüyü kaybeden ilk buzul oldu. Gelecek 200 yılda tüm buzullarımızın aynı yolu takip etmesi bekleniyor. Bu anıt, neler yaşandığını ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi kabul etmek için. Başarıp başarmadığımızı sadece sizler bileceksiniz” ifadelerinin yer aldığı anıtın 18 Ağustos tarihinde dikilmesi planlanıyor.

Rice Üniversitesi’nden Cymene Howe ise yaptığı açıklamada Okjökull’un küresel ısınma sebebiyle dünya yüzeyinden silinen ilk buzul olma unvanına sahip olduğunu söyledi.

Okjökull buzulunun yok oluşunun küresel ısınmanın etkilerini gün yüzüne çıkardığını belirten Howe:  “Anıtlar ölenler için değil, yaşayanlar içindir. Bu durumun bize, yaşayanlara bağlı olduğunu vurgulamak istiyoruz” söylemlerinde bulundu.