Bir kaza sonucunda veya herhangi bir şekilde vücudunun bir parçasını kaybeden her insan için protez şirketleri bir çözüm olabilmek için çalışıyor. Teknolojinin gelişmesiyle hemen hemen her probleme çözüm bulunabilen protez sektörü insanlara yardım etmekle kalmıyor, hayvanlar da protezlerden yararlanabiliyor. Sizler için protezlerin geliştiğini gösteren ve insanların hayatlarını bir nebze de olsa iyileştiren 8 protez buluşu listeledik.
1. Silikon estetik ve fonksiyonel protezler
Bu silikon estetik ve fonksiyonel protezler, gerçekçi görünmeleri için yapılıyor. Her bir protez vücut ölçüleri alınarak özel olarak üretiliyor. Üretim aşamasından sonra, elle boyanarak gerçekçi bir görüntüye ulaşması sağlanarak kullanıcıya veriliyor. Bu tür protezler, estetik kaygısı olan insanlar için çözüm olabiliyor ve tıbbi tutkal yolu ile yerine tutturulabiliyor.
2. Çıplak parmak protezi
Bu protezler, 3D yazıcı ile üretilerek parmaklarını kaybetmiş insanların parmak hakimiyetlerini geri kazanmalarını sağlıyor. Kullanıcılar için özel olarak hesaplanıp üretilen bu protezlerin üzerinde herhangi bir deri deseni bulunmuyor, ismi bu yüzden çıplak parmak protezi olarak geçiyor. Genel tutuş ve gücü artırabilmek için doğal parmak hareketlerini taklit ederek kullanıcılarına yardımcı oluyor.
3. Livingskin
Livingskin, pasif ve biyonik uzuvlar için kullanılan bir protez türü. Bu protezleri oluşturmak için bazı ölçümler ve kalıplar alınıyor. Tırnaklar ve ten renkleri, bu protezi kullanacak kişilere tam olarak oturabilmesi açısından el boyaması ile yapılıyor.
4. Protez gözler
Protez gözler, akrilik kalıplardan yapılıyor. Her bir protez oküleristler tarafından kişiselleştiriliyor, boyanıyor ve yerine takılıyor. Oküleristler, protez göz yapımında uzman olan kişilere deniyor. Bu protezler görme engelli kişilerin gözlerinde kullanılıyor.
5. DARPA beyin kontrollü robotik kol
Bu protez kol, felçli bir kişinin dokunma hissini yeniden kazanmasına yardımcı oldu. Kişinin beyninin duyusal bölgelerine bir dizi elektrot dizisi yerleştirildi. Kolla bağlantılı olan bu elektrotlar daha sonra bir kişinin robotik kola dokunması ile teste tabi tutuldu ve test yapılırken felçli adam başka biri tarafından eline dokunulduğunu hissettiğini belirtti.
6. Open Bionics 3D baskılı protezler
Open Bionics, 3D yazıcı ile yapılmış protezleri daha ekonomik hale getirmek için uğraşıyor. Daha bütçeye uygun olması, protezlerin işlevsiz olduğu anlamına gelmiyor. Open Bionics’in yaptığı protezlerdeki uzuvlar tamamen işlevsel ve kas hareketlerini tespit edebilmek için sensörler kullanıyor. Buna rağmen piyasadaki diğer protez ürünlerin 1/30’u kadar maliyete sahip. Ayrıca şirket, çocuklar için de protezler üretiyor ve çocuklar için tasarımlar yapıyor.
7. DARPA LUKE Kol protezi
DARPA, LUKE protezini gaziler için yaptı. Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi ile ortak olan ajans, askeri gazilerin hayatlarını iyileştirebilmek için uzuvlar geliştirdi. Protez, birden fazla eklemin aynı anda hareket edebilmesini sağlayan basit, sezgisel bir kontrol sistemi kullanıyor ve bir insan kolu ile aynı uzunluk, aynı ağırlık ve aynı şekle sahip olmakla beraber insan kolu ile aynı kavrama gücüne sahip.
8. Hayvan protezi
Animal Ortho Care, bu protezleri hayvanların hayatlarını iyileştirebilmek için yapıyor. Konforlu bir uyum sağlamak için vakumla ısıtılmış plastikler kullanıyorlar ve bu protezleri yalnızca kedi ve köpekler için yapmıyorlar. Başka tür hayvanlar da bu protezlerden yararlanabiliyor.