E-Devlet’te İşinize Yarayacak 10 Önemli Özellik

Devleti barındıran süreçlerin çoğunu dijital ortamdan yürütmenizi sağlayan e-Devlet kapısının en çok kullanılan özelliklerinden bazılarını sıralayan bir yazı hazırladık.

Bildiğiniz üzere e-Devlet, devletin sunduğu hizmetlerden elektronik ortamda faydalanmayı sağlayan bir platform. Ayrıca çağın gereksinimlerine ayak uydurmamız konusunda gerekli bir servis. Artık saatler süren işler, bir iki tıklamayla bilgisayar üzerinden yapılabiliyor. Birçok işlemin dijital ortam üzerinden yapılabilmesini sağlayan e-Devlet 2008 yılında hizmete açıldı. İlk açıldığı zamanlarda bugünkü kadar zengin bir sistem değildi ancak zamanla büyüyerek vatandaşlara büyük kolaylıklar sağladı.

Bugün hem bildiğiniz hem de kullanmanız gereken faydalı e-Devlet hizmetlerini bir araya getirdik.

e-Devlet giriş:

  • e-devlet hesabınıza giriş yapmanız oldukça basit bir süreç. İlk olarak e-Devlet sitesine giriş yaptığınız zaman sizi karşılayan ekranın sağ üst kısmında bulunan “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  • Sonrasında karşınıza çıkan ekranda bulunan ilgili kutucuklara T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin. Gerekli bilgileri girdikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıkladığınızda sisteme giriş sağlayabilirsiniz.
  • Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesine giderek şifrenizi alabilirsiniz.

e-Devlet şifre değiştirme:

  • Eğer e-Devlet şifrenizi hatırlamıyorsanız hesabınıza erişebilmek için şifrenizi yenilemeniz gerekiyor. e-Devlet hesabınızın güvenliği çok önemli bir unsur olduğu için birkaç adımdan oluşan güvenlik kontrolünü tamamlayarak şifrenizi değiştirebilirsiniz. Öncelikle giriş yapma ekranında bulunan “Şifremi Unuttum” seçeneğine basın.
  • Karşınıza çıkan ekranda “Şifremi Hatırlamıyorum” seçeneğini işaretleyerek “Devam Et” butonuna tıklayın.
  • Bu aşamada kimlik kartınızda bulunan bilgileri girmeniz istenecek. Gerekli bilgileri girerek “Devam Et” butonuna basın.
  • Kimlik kartınızı kullanmanız gerekecek son aşamada da sizden istenecek bilgileri girerek “Devam Et” tuşuna tıklayın.
  • Şimdi karşınıza gelen ekranda cep telefon numaranız istenecek. Alan kodunun doğru seçildiğinden emin olarak telefon numaranızı girerek devam edin.
  • Verdiğiniz cep telefonuna kod içeren bir kısa mesaj gelecek. Bu doğrulama kodunu girerek işleminize devam edin.
  • Son olarak yeni şifrenizi belirleyerek iki kutucuğa da aynı şifreyi yazın ve devam edin. İşlem bu kadar. Açılan ekrandan “Tamam” tuşuna basarak yeni şifrenizle hesabınıza erişim sağlayabilirsiniz.

e-Devlet SSK Hizmet dökümü kontrolü nasıl yapılır?

  • Bazı durumlar sonucunda SSK hizmet dökümünüze ihtiyaç duyabilirsiniz. e-Devlet üzerinden hizmet dökümünüze ulaşmanın oldukça kısa ve kolay bir yolu var. Öncelikle ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “4A Hizmet Dökümü” yazarak aratın.
  • Sonrasında karşınıza çıkan seçeneklerden “Sosyal Güvenlik Kurumu/4A Hizmet Dökümü” isimli olana tıklayın. Bu sayede hizmet döküm belgeniz karşınıza çıkacak. Buradan dilerseniz dosyanızı yazdırma seçeneğini kullanabilirsiniz.

e-Devlet Miras sorgulama nasıl yapılır?

  • e-Devlet üzerinden üzerinize kalan mirası sorgulamak için mirası bırakan kişinin T.C. kimlik numarasına ihtiyacınız var. Eğer kimlik numarasına sahipseniz yapmanız gereken ilk şey ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Miras Sorgulama” yazıp aratmak.
  • Sonrasında sıralanan seçenekler arasından “Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama”ya tıklayın.
  • Son olarak açılan ekranda bulunan kutucuğa mirası bırakan kişinin T.C kimlik numarasını yazarak “Sorgula” seçeneğine tıklarsanız sonuca ulaşabilirsiniz.

e-Devlet Soy Ağacı nasıl kullanılır?

Soy ağacı sorgulama ilk olarak kullanıma açıldığı zaman o kadar çok kişi tarafından kullanılmıştı ki hizmete erişmek bir süre boyunca oldukça zordu. Hizmetin bu kadar çok kullanılması normal çünkü insanların soy ağaçlarını öğrenmesi, kökenlerine bir yolculuk görevi de görüyor. Soy ağacınızı öğrenmek için yapmanız gereken tek şey ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Soy Ağacı” yazarak aratmak. Sonrasında sıralanan seçenekler arasından

  • “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama”yı seçmek. Bastıktan sonra soy ağacınız başka hiçbir şeye gerek kalmadan listelenecek:

e-Devlet - e-Nabız : Kişisel Sağlık Sistemi nasıl kullanılır?

e-Nabız sağlık açısından oldukça faydalı bir e-Devlet uygulaması. Erişmek için ilk olarak ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Kişisel Sağlık Sistemi” yazarak “Sağlık Bakanlığı/e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi” hizmetine girmeniz gerekiyor. sonrasında açılan ekranda “Uygulamaya Git” butonuna tıklarsanız e-Nabız arayüzüne ulaşabilirsiniz.

  • e-Nabız arayüzünde ilk olarak açılan ekranda isminizin ve yaşınızın yanı sıra kilonuz ve boyunuz gibi bilgileri girerseniz bunlar görünüyor. Ekranın sağ kısmında son hastane ziyaretleriniz ve yakınınızdaki nöbetçi eczaneler gösteriliyor.

Hizmet içerisinden ileride kolayca bulabilmeniz için alerjilerinizi, acil durum notlarınızı ya da ilaçlarınızı yazabiliyorsunuz. Hatta dilerseniz sisteme ilaç hatırlatması bile ekleyebiliyorsunuz. Bunların yanı sıra kayıtlı bütün hastane ziyaretlerinize ulaşabiliyor, eski reçetelerinizi görüntüleyebiliyor, eski teşhislerinizi inceleyebiliyorsunuz.

e-Devlet - Sürücü Belgesi Başvuru durumu sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden sürücü belgesi başvuru durumunuzu sorgulamak için öncelikle ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Sürücü Belgesi” yazarak aratın. Sıralanan sonuçlar içinde “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama”ya tıklayın.

  • Açılan ekranda sorgulamayı kendiniz için mi yoksa velisi olduğunuz bir başkası için mi sorgulayacağınızı seçerek “Sorgula” tuşuna basın. Sonuç karşınıza gelecek.

e-Devlet - Pasaport Başvuru durumu sorgulama nasıl yapılır?

Eğer pasaport başvurunuzun ne durumda olduğunu görmek istiyorsanız oldukça kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Pasaport Başvuru” yazarak aratın. Sonuçlar arasında “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Pasaport Başvuru Durumu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.

  • Açılan sayfada sorgulamayı kendiniz için mi yoksa velisi olduğunuz başka bir kişi için mi yapacağınızı seçip “Sorgula”ya tıkladıktan sonra sonuçları görebilirsiniz.

e-Devlet - IMEI ile telefon modeli sorgulama nasıl yapılır?

Telefonunuzun IMEI numarasıyla sorgusunu gerçekleştirmek isterseniz öncelikle ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “IMEI” yazarak aratın. Karşınıza çıkan ekranda “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu/IMEI Sorgulama” seçeneğine tıklayarak ilgili sayfaya gelin.

  • Açılan sayfada telefonunuzun IMEI numarasınız girerek “Sorgula” tuşuna basın. Telefonunuzun IMEI numarasını cihazınızın arama ekranına “ *#06# “ yazarak öğrenebilirsiniz.

e-Devlet - Uçuş bilgileri sorgulama

e-Devlet üzerinden ülke sınırları içinde olan havalimanları aracılığıyla gerçekleştirilen uçuşların listesine ulaşabilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Uçuş Bilgileri” yazarak aratın. Sonuç ekranında “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü/Uçuş Bilgileri Sorgulama” seçeneğine tıklayın.

  • Açılan ekranda havalimanını seçin. Hat seçimi ve uçuş seçimini de yaptıktan sonra güvenlik kodunu doğru girerek “Sorgula” tuşuna basın.
  • Sonrasında uçuşlar listelenecek.

e-Devlet - PTT gönderi takibi nasıl yapılır?

PTT ile yaptığınız gönderimlerin durumunu kontrol etmek için e-Devlet’i kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için ana ekranda bulunan arama kutucuğuna “Kargo” yazın ve aratın. Sonuçlar arasından “PTT Genel Müdürlüğü/PTT Kayıtlı Gönderi Takibi” seçeneğine tıklayın.

  • Açılan ekranda gönderinizin barkod numarasını ve işlem için oluşturulmuş güvenlik kodunu yazdıktan sonra “Sorgula” butonuna basın. Gönderinizin durumu görüntülenecek.

e-Devlet - TV ve Radyo kanallarının temsilcilerine ulaşma

Devletin televizyon ve radyo gibi yayın organlarını denetlemek amacıyla kurduğu RTÜK’e e-Devlet üzerinden ulaşarak şikayetinizi, beğenilerinizi, öneri ve isteklerinizi ulaştırabilirsiniz. Bunu yapmak için ana ekranda bulunan arama ekranına “RTÜK” yazarak çıkan sonuçlar arasından “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu/Şikayet ve Beğeni Bildirimi”ne tıklayın.

  • Açılan ekranda sizden çeşitli bilgiler girmeniz istenecek. Bu bilgileri sayfada aşağı doğru ilerleyerek girdikten sonra sayfanın en altında geri bildiriminizin türünü, kanalı, programı ve yayın zamanını seçerek belirtmek istediğiniz şeyi “Bildirim” kutusuna yazabilirsiniz.

e-Devlet kapısını kullanarak gerçekleştirebileceğiniz en önemli 10 işlemi anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Sizler de en çok kullandığınız özellikleri yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.