Devasa Boyutlarıyla Korkutan Asteroit, Dünya'yı Teğet Geçti

Bugün sabah saatlerine saniyede 24 kilometre hıza ulaşan bir asteroit, gezegenimizi teğet geçti. Devasa boyutlarıyla korkutan asteroit, Dünya'ya sadece 70 bin kilometre uzaklıktaydı. Gök bilimciler, bu asteroide "2019 OK" ismini verdiler.

Birkaç gün önce Brezilya SONEAR araştırmasıyla keşfedilen ve boyutları neredeyse Mısır’daki Keops Piramidi ile aynı olan bir asteroit, bugün Dünya’ya çok yakın bir mesafeden geçti. Teleskoplardan asteroit tehlikesini gözlemleyen uzay bilimciler, birkaç gündür uyarılarda bulunuyorlardı. Yapılan açıklamalara göre 2019 OK adı verilen asteroit, bugün Türkiye saati ile 11.00 civarında gezegenimizi teğet geçti. Saniyede 24 kilometre hız yapan 2019 OK, gezegenimizden sadece 70 bin kilometre öteydi.

NASA yetkililerince yapılan açıklamada ise asteroidin boyutlarının ne derece devasa olduğunu gözler önüne serdi. 2019 OK isimli asteroit, Mısır’daki Keops Piramidi’nden iki kat, New York’ta yer alan Özgürlük Heykeli’nden tam 2,7 kat ve Londra’daki Big Ben saat kulesinden ise 2,5 kat daha uzun. Bu boyutlarıyla beraber 2019 OK, bu yıl Dünya’ya yakın geçen en büyük asteroit olma unvanını elde etmiş oldu. Gelecek birkaç yıl içerisinde de bu unvanı başka bir asteroidin alması beklenmiyor.

NASA çalışanı Dr. Joseph Nuth ise olası bir asteroit çarpmasına karşı hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti. Nuth, American Geophysical Union'ın toplantısında yaptığı konuşmada, aniden ortaya çıkan ve daha önceden gözlenemeyen bir asteroide müdahale etmek için gerekli zaman olamayabileceğinden bahsetti. Nuth’a göre bu asteroidlerin Dünya’ya çarpma risklerini ortadan kaldırmak için en garanti yol, uzaya tek görevi gezegene çarpması muhtemel asteroitleri inceleyecek bir araç göndermek.

Asteroitler, tipik olarak Dünya'dan çok uzaktadırlar ve sarp kayalardan ziyade yıldızlara benzerler. Bununla beraber asteroitler, Güneş sistemi etrafında dolaştığı için uzak yıldızlara göre hareket ederler. Böylece gökbilimciler, görüntü dizilerini alarak ve görüntüden görüntüye hareket eden nesneleri ayırt ederek asteroidleri keşfedebilirler.

Gökbilimciler, geceleri görülebilen asteroitleri daha kolay keşfedebilirken gündüzleri keşif yapmak hayli zorlaşıyor. 2019 OK asteroidi, en yakın olduğu durumda bir dürbün ile gece hareket eden bir ışık süzmesi şeklinde görülebilirdi. Asteroit, en yakın pozisyona gelmeden üç gün önce 1.000 kat daha sönük vaziyetteydi. Bu yüzden asteroitlere önceden önlem almak bir hayli zor.

2019 OK asteroidinin izlediği yolu gösteren videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.