Rusya’da bulunan Sibirya Federal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Güneş panellerinin performansını artırabilecek paladyum bazlı malzemelerin yeni özelliklerini keşfettiler. Malzeme özelliklerinin yüksek hassasiyetle hesaplanabilmesi için, Akademik Matrasov süper bilgisayarları kullanıldı.
Paladyum, özellikleri henüz tam olarak öğrenilmemiş umut verici bir malzeme olarak görülüyor. (Tony Stark'ın Ark Reaktörü'ne selam olsun) Bu madde, fotokatalizde yakıt üretmek için kullanılabilecek güneş ışığına maruz kaldığında suyu hidrojen ve oksijen parçalarına ayırabiliyor.
Araştırmacılar, paneller için ilk kez yüksek hassasiyetli hesaplama yöntemlerini kullandılar. Bunun sonucunda, paladyum diselenid bazlı malzemelerin Güneş enerjisini günümüz panellerinde kullanılan silikon bazlı malzemelerden daha iyi absorbe ettiğini keşfedildi.
Araştırmacılardan Artem Kuklin, maddeden şu sözlerle bahsetti: “Materyal, günümüzde yarı iletken olarak kullanılan silikon bazlı elementlere kıyasla daha geniş bir enerji emme spektrumuna sahip. Güneş enerjisini elektrik enerjisine daha yüksek dönüşüm oranlarında çevirebiliyor, bu nedenle Güneş panellerinin verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. (...)”
Rusya’ya, Yakustistan’daki dizel jenarörlerden gelen elektrik maliyetleri çok yüksek. Sistemin çevre dostu olması ve yöntemin göreceli ucuzluğu da göz önüne alındığında Rusya'da “Güneş” enerjisinin payının giderek artacağı düşünülüyor.
Ayrıca Palladium diselenid (PdSe2), uzay aracı ve yapay Dünya uydularının güneş panelllerinin yapımında bağımsız bir malzeme olarak da kullanılabilir. Çünkü bu malzeme, ulaşılabilirlik ve fiyat bakımından uzay endüstrisinde kullanılan çoğu malzemeden çok daha işlevsel.