ABD'nin Huawei'ye Uyguladığı Yaptırımlar, Qualcomm'u Büyük Ölçüde Etkiledi

ABD’nin Huawei’ye karşı aldığı yaptırım kararı, Çinli üretici dışında birçok ABD’li ithalatçıyı da etkilemiş durumda. En büyük yonga üreticilerinden Qualcomm’un üçüncü çeyrek mali kazançlarını açıklamasıyla zararın büyüklüğü daha da somutlaştı.

ABD’nin Huawei’yi kara listeye alması, elbette en çok Huawei’ye zarar verdi ancak bu noktada göz ardı edilen bir şey var: Şirketin ABD'li tedarikçileri, geçen yıl 11 milyar dolar kazanç sağlayan işlerini kaybediyorlar. Bu miktar, Huawei’nin 2018’de ABD tedarikçilerine ödediği para oluyor ve başka bir şirketle iş yapılarak aynı kazancı sağlamak oldukça zor. Yonga üreticisi Qualcomm, Huawei yasağının gerçekte Amerikan firmalarına nasıl zarar verdiğinin güzel bir örneği olarak karşımızda.

Dün öğleden sonra Qualcomm, üçüncü çeyrek mali kazançlarını açıkladı. Gelir %13 azalırken ve net gelir yıllık bazda %34 azaldı. Bu rakamlar, Apple'ın şirkete tüm yasal ihtilafları çözmek, altı yıllık bir ürün lisansı (iki yıllık bir seçenekle) almak ve çok yıllı bir yonga tedarik anlaşması sağlamak için ödediği milyar dolarları içermiyor. Yani Qualcomm’un normal iş operasyonları, Nisan ve Haziran ayları arasında çok kötü bir performans sergilemiş. Hatırlayalım ki 16 Mayıs’ta ABD, Huawei’ye yaptırım kararı almıştı.

Şirketin CEO'su Steve Mollenkopf, dün Qualcomm'un dördüncü çeyreğe ilişkin tahminlerini keskin bir şekilde azaltarak ateşe körükle gitti. Analistler, Qualcomm'un 5,67 milyar dolar gelir ve hisse başına 1,09 dolar kazanç bildirmesini bekliyorlardı ancak Steve, şirketin gelirinin 4,3 milyar dolar ile 5,1 milyar dolar aralığında ve hisse başına kazancını 65 ile 75 sent arasında rapor edileceğini söyledi.

Steve, bu tahminin Huawei'den yapılan herhangi bir ödemeyi içermediğini söylüyor. Düşük üçüncü çeyrek sayıları ve düşük dördüncü çeyrek tahmini, yatırımcıların Qualcomm hisselerini bu sabah satmak için acele etmesine neden oldu. Hisse senedi çarşamba günü 73,16 dolar düzeyinde iken bu sabah 68,28 dolar düzeylerine kadar geriledi.

Huawei, kendi Kirin yonga setlerini ve Baloong modem yongalarını üretse de Qualcomm'dan az miktarda Snapdragon modem yongası satın alıyor ancak son yılın üçüncü çeyreğinde Qualcomm'dan daha yüksek miktarlarda yonga sipariş eden Xiaomi ve Oppo gibi Çinli üreticiler, dönem boyunca daha düşük sevkiyat yaptılar.

Qualcomm ve Huawei, şu anda telif hakları konusunda bir anlaşmazlık içinde ve Çinli üretici, Qualcomm'a borçlarının bir kısmını ödedi. Qualcomm'un ticari uygulamaları, Federal Ticaret Komisyonu davasında Yargıç Lucy Koh tarafından verilen kararla değişmeye zorlanabilir. Karar, Qualcomm’un yonga satış politikalarını rekabete aykırı olduğu yönündeydi.

Qualcomm, hakimin kararının temyiz sürecinden geçinceye geciktirilmesini istiyor. Böylece telefon üreticileri ile mevcut anlaşmaları yeniden görüşmesi gerekmeyecek. Temyiz süreci şirketin lehine sonuçlanırsa sözleşmeleri tekrar mevcut durumlarına geri çevirmek zorunda kalmayacak. Hakim Koh, Qualcomm'un bu isteğini reddetmişti.