Yapılan araştırmada Ghent, Leuven ve Bruges'deki (Belçika'nın en büyük şehirlerinden üçü) 3.600 gerçek Tinder kullanıcısı, yazarların oluşturduğu 24 hayali profili beğenerek sağa kaydırdı. Bu kurgusal profiller, sadece profillerine rastgele atanan eğitim seviyelerinde farklılık gösteriyordu ve eğitim seviyeleri, lisans seviyesinden yüksek lisans seviyesine kadar değişiklik gösteriyordu. Araştırmacılar, gerçek Tinder kullanıcılarının bu hayali profillerini kaç kez beğendiğini inceledi ve kadın/erkek arasında ne gibi farklılıklar oluştuğunu raporladı.
Araştırmacılardan sosyoloji öğrencisi Brecht Neyt, Tinder'daki kadınların lisans derecesine sahip hayali profillere kıyasla yüksek lisans derecesine sahip profillere %91,4 oranında daha fazla ilgi gösterdiğini belirtti. Aksine Tinder’daki erkeklerin, lisans derecesine sahip olan profillerle yüksek lisans derecesine sahip profiller arasında yaptığı tercihlerde anlamlı bir farklılık gözlenmedi.
Araştırmacılar, aynı zamanda alternatif bir hipotezi de incelediler. Tinder kullanıcılarının kendi eğitim düzeylerine eşit ya da daha düşük kişilere karşı tercihlerini nasıl yapıyor? Tinder kullanıcıları, eşit ya da daha düşük bir eğitim seviyesine sahip potansiyel partnerlerin yerine daha yüksek eğitim seviyesine sahip potansiyel partnerleri tercih ediyorlar. Bu durum ise kadınlarda erkeklere göre daha belirgin.
Bu bulgular, daha önce çevrimdışı ortamda yapılan eş seçme araştırmasının bulgularından biraz farklılık gösteriyor. Araştırmacılar, bu davranışın çevrimdışı bir ortamda (örneğin okul veya işyerinde) benzer eğitim seviyelerine sahip kişilerin daha fazla ilişki kurmalarına ve daha sık görüşmelerine neden olduğunu iddia ediyorlar ancak Tinder'da kullanıcılar, daha çeşitlendirilmiş bir grup insanla etkileşime giriyorlar.
Çalışmanın yöntemine gelecek olursak çalışma, Ocak 2018 ile Mart 2018 arasında 23 ile 27 yaşları arasındaki Tinder kullanıcıları arasında yapıldı. Çalışma, metodolojik olarak çalışma ekonomisinde sıklıkla kullanılan hayali özgeçmişleri kullanan saha araştırmalarıyla oldukça benzerlik gösteriyor. Araştırmacıların rastgele açtığı profillere atanan lisans dereceleri arasında kamu yönetimi, işletme gibi bölümler yer alıyordu.
Alan deneyi, doktora öğrencisi Brecht Neyt ve yüksek lisans öğrencisi Sarah Vandenbulcke tarafından Profesör Stijn Baert gözetiminde yapıldı. Arkadaşlık uygulaması Tinder’ın muazzam popülaritesine rağmen araştırmacıların bilgisine göre bu, Tinder’da başarının belirleyicilerini araştıran ve dünya çapında yapılan ilk çalışma.