MIT, Yapay Zekayı Geliştirmek İçin Örgüyü Kullandı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar, örgü ürünleri inceleyerek gerçek bir ürünün sanal olarak yapım şemasını ortaya çıkaran bir yapay zeka üretmeyi başardı.

Günümüzde yapay zekanın kullanıldığı pek çok alan var. Yine de yapay zekanın kullanımının en çok bilindiği alan, sahte görüntüler ya da videolar oluşturmak. Bu yapay zeka ise gerçek olan bir şeyin sahtesini yaratıyor. 

Yeni yapay zeka, örgü işi bir ürünün fotoğraflarını inceledikten sonra, bildiği 17 örgü tekniğini kullanarak o ürünün nasıl işlenebileceğini tasarlıyor. Muhtemelen annelerin bayılacağı bu ‘örnek çıkarma’ yapay zekası tabii ki aslında yalnızca günlerde elişi örneği almak için üretilmiyor. 

Bu yapay zeka sayesinde makineler, kodlama yapılmadan sadece bir ürünü görerek üretim aşamasına geçebilecek. Sistemin daha sonra, tasarlanan ürünü 3 boyutlu olarak yapması ya da basması planlanıyor. 

Sistem, iki farklı yapıyı bir arada kullanıyor. Bunlardan ilki, GAN adı verilen ve elindeki bilgileri kullanarak gerçekçi bir kopya oluşturmaya çalışan sistem. Diğeri ise CNN adı verilen bir convolutional nöral ağ sistemi. Türkçe'ye Evrişimsel Sinir Ağları olarak çevrilen bu ağ, çok özetle Facebook’a resim yüklediğinizde arkadaşınızı tanıyıp etiketleme tavsiyesi vermesini sağlayan sistemdir. 

Bu çalışmayı önemli kılan nokta ise, yapılan araştırma sayesinde şimdiye kadar büyük oranda gerçek bilgileri kullanarak sahte ürünler yaratan GAN ağlarının dönüşüm geçirerek ters yönde kullanılmalarını sağlaması oldu. 

Araştırma, yapay zekanın tanıma becerilerinin ve kendine programlama oluşturabilme yeteneğinin gözlemlenmesi açısından da oldukça önemli kabul ediliyor. Bizim için çok kolay olan bir şeyi ayırt etme ve yapısını görme olayı, makineler için aslında oldukça karmaşık bir süreç olarak biliniyor.

Yapılan çalışmanın altında Alexandre Kaspar, Tae-Hyun Oh, Liane Makatura, Petr Kelnhofer ve Wojciech Matusik imzası bulunuyor.