Leeds Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yalnızca iki atom kalınlığındaki dünyanın en ince altınını oluşturdu. Kalınlığı yalnızca 0,47 nanometre olan altın, inceliği sebebiyle iki boyutlu olarak adlandırıldı.
Oluşturulan bu ince altının medikal cihazlarda ve elektronik endüstrisinde kullanımı amaçlanıyor. Altının aynı zamanda kimyasal reaksiyonların hızını artıracak bir katalizör olarak endüstriyel işlemlerde de kullanılabileceği düşünülüyor.
Laboratuvar testlerinin sonucuna göre son derece ince altının mevcut altın nano parçacıklardan on kat daha işlevsel bir katalizör substratı olduğu ortaya kondu. Bunun sebebinin de altın nano parçacıkların üç boyutluyken dünyanın en ince altınının iki boyutlu olması gösterildi.
Bilim insanları, üretilen bu yeni materyalin su arıtma sistemlerinde ve yapay enzimlerde kullanılabileceğini söylüyor. Araştırmanın başyazarı Dr. Sunjiye Ye, bu çalışmanın bir kilometre taşı olduğunu da belirtti. Ye'nin açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:
"Altının yalnızca daha etkili bir şekilde kullanılmasını değil, aynı zamanda materyal uzmanlarının iki boyutlu metaller üretmesini ve geliştirmesini mümkün kılan bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem sayesinde nano materyal üreticiliği gelişebilir."
Elektron mikroskobuyla çekilen fotoğraflarda altın atomlarının organize olmuş bir kafes şeklinde oluştuklarını ortaya koyuyor. Diğer görsellerdeyse altının bir çeşit yosun şeklini aldığı gözlemlenebiliyor.
Leeds Üniversitesi'nin Moleküler ve Nano Boyut Araştırma Grubu'nun lideri Stephen Evans, süper ince altının kullanımı sonucunda ciddi gelişimler gösterilebileceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"Altın son derece etkili bir katalizör. Nano tabakalar (altın tabakalarından bahsediyor) fazlasıyla ince olduğu için tüm altın atomları katalize işleminde yer alabiliyor. Bu da işlemin fazlasıyla verimli olduğu anlamına geliyor."