Kokain, kalp çarpıntısından avuç içi terlemesine kadar farklı yan etkileriyle tanınıyor. Yeni araştırmanın sonuçlarıysa beyaz uyuşturucunun yan etkilerinin yalnızca bunlarla sınırlı olmadığını ortaya koydu.
BMJ Case Reports'ta yayınlanan yeni bir vaka sunumunda yıllar boyunca kokain kullanan bir kişinin beyin taramaları paylaşıldı. Taramaların sonucunda kokain isimli maddenin kişinin beyninde ciddi hasarlara yol açtığı gözlemlendi.
45 yaşında düzenli bir kokain kullanıcısı olan kişi, Mater Dei Hastanesi'nin acil servisine gittiği zaman konfüzyon belirtileri gösterdi ve alışılmadık davranışlar sergiledi. Kendisiyle ilgilenen Dr. Ylenia Abdilla, "Hasta bizimle iş birliği içerisinde değildi, basit işlevleri yerine getiremiyordu ve verilen talimatları uygulayamıyordu. Tüm uzuvlarını kendi kontrol edebiliyordu" ifadelerini kullandı.
Kan testlerinin sonuçları normal geldikten sonra hastaya MR çekildi ve 45 yaşındaki adamın beyninin büyük bir kısmının 'yendiği' ortaya kondu. Bu MR'ın ardından adamın lökoensefalopati hastalığına (beynin içini yiyen beyaz madde hastalığı) yakalandığı tespit edildi.
Adama yapılan idrar tahlillerinin sonucunda da idrarda yüksek dozda kokain bulundu. Bu da hastalığın kokain temelli olduğunu doğrular nitelikte oldu. Kokain temelli lökoensefalopati genellikle ölümcül olsa da 45 yaşındaki adam hastalıktan tamamen kurtuldu ve kokaini tamamen bıraktı.
Adamın uyuşturucudan kurtulma sürecini gözlemleyen ve tedavi sürecinde yanında bulunan Dr Abdilla, "1 yıldır uyuşturucu kullanmıyor. Düşük modun haricinde hiçbir şikayeti yok. Uyuşturucuyu tamamen bıraktı ve eski işlevselliğine geri döndü" ifadelerini kullandı.