Şirketler, Tesla Motoru Kullanarak Klasik Otomobilleri Yeniden Yaratıyor

Bazı şirketler, klasik otomobiller üzerinde modifikasyon çalışmaları yaparak bu araçlara elektrikli motor ekliyorlar ve bu sayede hem yıpranan araçları kurtarıyorlar hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunuyorlar.

Klasik otomobiller, üretilmelerinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen çok iyi korunarak bugün bile kendine hayran bırakabiliyor. Hatta klasik otomobillerle ilgili pek çok etkinlik, fuar düzenleniyor. Ancak bazı firmalar olaya çok başka bir açıdan bakıyorlar ve klasik otomobilleri günümüz teknolojileriyle birleştirerek bu araçlara olan hayranlığı artırıyorlar.

Klasik otomobilleri günümüz teknolojisiyle birleştirmek isteyen şirketler, Tesla ve Nissan gibi otomobil üreticilerine ait eski parçaları satın alıyorlar ve bu parçaları klasik otomobillerin mevcut sistemleriyle değiştiriyorlar. Şirketler, aldıkları parçaları BMW, Ferrari ve Porsche gibi otomobillerin klasik modellerine ekledikten sonra bu klasik otomobiller hem daha hızlı hem bakımı kolay hem de daha çevreci bir hal alıyor.

Bu şirketlerden bir tanesi de San Diego merkezli EV West. Şirketin kurucusu Michael Bream konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak sürecin nasıl işlediğini paylaştı. Bream'e göre yaptıkları bu işin altında yatan temel neden klasik otomobilleri kurtarmak. Otomobillerin yaşına göre yıpranma payları düşünüldüğünde bir süre sonra bu araçların çalışır durumda kalması fazlasıyla zorlaşıyor ve EV West şirketi de bu otomobiller üzerinde yaptığı değişiklikler sayesinde aracı baştan yaratmış oluyor. Üstelik otomobil kurtarılırken çevrenin korunması da sağlanmış oluyor.

Bream, geniş bir araç kataloğu üzerinde çalışabildikleri ancak bazı klasik otomobillerin yeni motoru kaldıracak seviyelerde olmadığını bu yüzden tüm klasik araçlara elektrikli motor entegre edilemeyeceğini söylüyor. Ayrıca bu işlemlerin pahalı olduğunu ifade eden Bream, müşterilerinin hala ilgi çeken klasik otomobilleri için elektrikli motor işlemlerini yaptıklarını, bu sayede müşterinin aracı satması durumunda karşılığını aldığını belirtiyor.

Bream'in ifadelerine göre bir klasik otomobili elektrikli hale getirmenin bedeli minimum 25 bin dolar. Fiyatın bu kadar yüksek olmasının altında ise çok basit bir neden yatıyor. Bu neden, işlemin uygulanma sayısının neredeyse yok denecek kadar az olması. 

Londra'nın siyah taksilerini de dönüştüren ampRevolt isimli bir şirketse maliyeti düşürmenin farklı bir şekilde de yapılabileceğini düşünüyor. Şirkete göre bu yöntem "hepsi bir arada kitler". Şirket, eğer müşterilerle aracın sadece motoru değil, diğer tüm elektronik aksamını da değiştirmek üzere anlaşırlarsa işçi maliyetinin düşeceğini ve bunun da doğrudan maliyete yansıyacağını düşünüyor.

Türkiye'de de klasik otomobillere büyük ilgi gösteriliyor. Bu şirketler bir gün ülkemize gelir mi ya da yerli girişimciler bu sistemi Türkiye'de de hayata geçirirler mi bilinmez ancak klasik otomobillerin yok olmaya bırakılmaması gerektiği yadsınamaz bir gerçek.