Uzayın sonsuz boşluğunda pek çok gök cismi var ve bunların önemli bir kısmını da göktaşları oluşturuyor. Bu yapılar genellikle etraflarında ne varsa onun kütle çekiminden etkilenerek boşlukta dolanıyorlar.
Bu göktaşlarından biri olan 2006 QQ23, son günlerde medyanın gündeminde kendine yer buluyor. 300 metreden biraz daha uzun olan gök cisminin Dünya’ya çarpması sonucunda bölgesel anlamda felakete sebep olabileceği söyleniyor. Bu yüzden de bazı kişilerde bir panik havası oluşmuş durumda.
Araştırmacılar ve bilim insanları ise bu yapının gezegenimize çarpmayacağını, Ay’dan daha uzak bir mesafe olan 9 milyon kilometre mesafeden geçip gideceğini söyledi.
Gezegenimize çarpan son büyük gök taşı bundan 66 milyon yıl önce çarpmış ve dinozorların sonunu getirmişti. 2006 QQ23 ise NASA’nın Gezegen Koruma Sorumlusu Lindley Johnson’ın tabiriyle ‘Nesnelerin hareketini yakından incelemeye başladığımız mesafeye zar zor giriyor.’ Bu tür vakaların yılda 6-7 defa yaşandığını söyleyen Johnson, insanların bunu fark etmediğini söylüyor.
Bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Dünya’ya yaklaşık 6 milyon kilometre mesafeden 500 metrelik bir gök taşı geçecek. O göktaşının geçişinin ise 14 Eylül’de gerçekleşmesi bekleniyor.
NASA yöneticisi Jim Dridenstine, asteroid çarpışması tehditini daha önce gündeme getirmişti. Önümüzdeki 100 yıl içerisinde bir çarpışma olmayacağı öngörülse de Bridenstine bu ihitmali tamamen gözardı etmemek gerektiğine inanıyor. NASA yöneticisi, “İnsanların bunun Hollywood ile, filmlerle alakası olmadığını anladığından emin olmalıyız. Bu, şu anda üzerinde yaşam barındırdığını bildiğimiz tek gezegenin korunmasıyla alakalı – o da Dünya” diyor.