Evrenin Sırlarını Ortaya Çıkarmak İçin Milyonlarca Simülasyon Oluşturuldu

Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, evrenin sırlarını anlayabilmek için ilginç bir yöntemi test etti. Evreni zamanda geriye giderek takip edemeyen araştırmacılar, milyonlarca sanal evren üreterek bu evrenlerdeki verilerle mevcut verileri karşılaştırdı.

Evrendeki galaksilerin en genç olanları bile milyarlarca yıllık olduğu için onları anlamak son derece güç. Yine de yeni bir yöntemle galaksileri kavramak için daha kolay bir çözümün olduğu ortaya kondu: Mümkün oldukça fazla sayıda evren simüle etmek.

Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, okulda bulunan süper bilgisayarı bir 'Evren Makinesi' olarak kullandı ve milyonlarca evren simüle ederek bu evrenlerin gerçek evrenle nasıl örtüşeceğini araştırdı. Ekip, tüm evreni en ince ayrıntısına kadar simüle etmektense gözlemlenebilir uzayı küçülttü. Tüm evrenler farklı kurallara sahipti ve evrenlerden alınan verilerle içerisinde bulunduğumuz evrenin verileri karşılaştırıldı. Bu sayede hangi simülasyonun gerçek evrene daha yakın olduğu saptandı.

8 milyon kadar evren simüle edildi ve bu evrenlerin simüle edilme süreci yalnızca üç hafta aldı. Bu yaklaşımla yalnızca galaksilerin nasıl ortaya çıktığı değil, aynı zamanda var olan teorilerin gerçekliği de ortaya koyulabilir.

Örnek vermemiz gerekirse galaksilerin düşünülenden çok daha önce yıldızları oluşturduğu düşüncesi, bu araştırma sayesinde ortaya çıktı. Bunun yanı sıra karanlık maddenin evrenin başlarında çok da zararlı olmadığı belirtildi.

Bilim insanları yine de önceden bildikleri bilgileri bir anda silip yeni bilgileri tanımayacak. Şu an için veriler tamamen kusursuz değil ve bilişim ilerledikçe bilim de aynı şekilde ilerleyecek. Yine de evreni anlamak için elimizde başka bir yöntemin de bulunması bilim insanlarının son derece olumlu bir şekilde baktığı bir nokta olarak bulunuyor. Birkaç yıl sonra gerçekten evrenin sırlarını bilgisayarlarla çözebileceğimiz olasılığıysa çok daha az masraflı bir yöntem olacak gibi görünüyor.