Göktaşları Dünyamız için büyük bir risk oluşturuyor. Kimi zaman bu göktaşlarının Dünya'ya çarpabileceği kimi zamansa teğet geçeceği söyleniyor. NASA, yaptığı son açıklamalarla Dünya'ya son derece yakın mesafeden oldukça büyük bir göktaşı geçeceğini duyurdu.
NASA tarafından yapılan açıklamalarda, Mısır'da bulunan ve Büyük Piramit olarak da bilinen Keops Piramidi büyüklüğünde bir göktaşının Dünya'ya yaklaşmakta olduğu ve bu ayın sonlarına doğru bu göktaşının Dünya'ya teğet geçeceği ifade edildi. Göktaşının Dünya'ya olan minimum uzaklığı ise 1 milyon kilometre olacak.
"2019 OU1" olarak adlandırılan göktaşının çapı yaklaşık 160 metre. Bu da bu göktaşının çapının Keops Piramidi'nden yaklaşık 20 metre daha büyük olduğu anlamına geliyor ve bu durumun elbette NASA için bir karşılığı var.
NASA, gezegenimizden 7.5 milyon kilometreden daha yakın geçen ve çapı 140 metreden büyük olan göktaşlarını "potansiyel olarak tehlikeli" kategorisine alıyor. Bu da 2019 OU1'in gezegenimiz için tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.
Bu göktaşı için kritik tarihse 28 Ağustos. O gün geldiğinde 2019 OU1, Venüs'ten kırk kat daha yakın bir şekilde gezegenimizin yanından geçecek.
Gezegenimiz için riskli olan tek göktaşı elbette 2019 OU1 değil. Avrupa Uzay Ajansı'na göreyse 9 Eylül 2019 tarihi de büyük bir risk içeriyor. Bilim insanlarına göre bu tarihte "2006QV89" isimli bir göktaşının Dünya'ya çarpma olasılığı yüksek. Bu oran 7 binde 1 olarak belirlenmiş durumda.