Her Masaya Bir Dördüncü Bulan En İyi 7 Mobil Okey Oyunu

Okey, dünyanın krizlerle ve savaşlarla çalkalandığı bir dönemde hayatımıza girmiş, tarihin en yaygın oyunlarından. Bir zamanlar masalarda ıstakalarla ve taşlarla verilen o mücadele, önce Çanak Okey ile internete son yıllarda da telefonumuza girdi. Sizin için internetli ya da internetsiz mobil okey oyunlarını bir araya getirdik.

Yıl 1930. O zamanlar bilgisayar yok, haliyle programlama dillerinin yaygınlaşmasına daha onlarca sene var. Aynı zamanda bütün dünya, Büyük Buhran gibi 50 milyon işsizin ortaya çıkmasına neden olan bir krizle boğuşuyor. I. Dünya Savaşı’nın yankıları sürerken ve ikincisi için temeller atılırken tahmin edin ne oluyor: İnsanlar eğlenmek istiyorlar. 

O dönemde bir masa oyunu tasarımcısı olan Ephraim Hertzan, evinin arka bahçesinde hummalı bir çalışma yürütüyor. Hertzan, 1’den 13’e kadar sıralı, 2 x 4 renkli ve eşli 106 taş ve 4 adet tahtadan oluşan tuhaf bir oyun geliştiriyor. Tasarladığı oyuna içerisinde bulunan joker anlamındaki 4 özel taşın adını veriyor: Okey.

Okey, zamanla kıtalararası bir üne kavuşuyor. 1977’de ABD’nin en çok satan masa oyunu oluyor. Tabii bizim Hertzan köşe! Hayatı boyunca bir daha para ya da okeye dördüncü bulma sıkıntısı yaşamıyor. 

Bu sırada Almanya’ya giden Türkler oyunu ülkemize getiriyorlar ve bazı kurallar zamanla değişiyor. 1980’li yıllarda internetin hayatımıza girip 1990’lı yıllarda yaygınlaşması, 2000’li yıllarda okeyin dijital olarak karşımıza çıkmasını sağlıyor. 

2010’lu yıllar ise okeyi, 101’i; internetli ya da internetsiz şekilde oynayabileceğimiz yıllar oldu. Biz de eğer bir okey tutkunuysanız fazlasıyla hoşunuza gidecek bir liste hazırladık. İşte hemen indirip oynayabileceğiniz bedava mobil okey oyunları!

İnternetsiz okey oyunları:

Okey:

Türkiye’nin en popüler internetsiz mobil okey oyunu olan Okey, Ahoy Games tarafından geliştirildi. Oyun uzun yıllardır aldığı güncellemelerle giderek daha güçlü bir yapay zekaya sahip oldu. Bu nedenle internetsiz olarak karşınıza çıkan botların oyun içinde size sorun yaşatmayacaklarını, tadınızı kaçırmayacaklarını söyleyebiliriz.

Bir insan olarak okeye dördüncü olacağınız oyunun en büyük artısı, internet bağlantısı gerektirmediği için diğer oyuncuların taş atmalarını da beklememek. Dolayısıyla stres atmak için herhangi bir bağlantı gerekmeden anında günlük dozunuzu alıp, bilgisayarla giderek zorlaşan maçlar yapabilirsiniz.

Rummy - Okey:

SNG games tarafından geliştirilen Rummy ise cihazı daha düşük sistem özelliklerine sahip kullanıcılara çok uygun. Zira göz yoran görsel efektler yerine karşınızda düz masa ve taşlar var. Odaklandığınız tek şey ise oynadığınız oyun. 

Temel olarak bizim kültürümüzdeki okeyden farklı olan Rummycube tarzı hakim. Oyunun en büyük artısı hem internetli hem de internetsiz olarak oynanabilmesi. Grafik konusunda bir beklentiye sokmadığı için internetli oynasanız dahi tam anlamıyla kota dostu. Online versiyonunda ise seviyeler, bahis sistemi ve çip kazanma mücadelesi var.

İnternetli okey oyunları:

Mynet Çanak Okey: 

Efsaneler efsanesi Mynet’in Çanak Okey oyunu, internetli okey oyunları arasında en iyi seçeneklerde birisi. Zira maziden kalan isim mirasını mobil cihazlarda da karşılamayı başarıyor.

Grafikler ve efektler konusunda oldukça hafif dolayısıyla kota dostu olan Çanak Okey, sadece Facebook versiyonunda 1 milyondan fazla oyuncuya sahip. Yani bırakın dördüncüyü aramayı, 40 bininciyi arasınız bile karşınızda birisi çıkacaktır

Okey Plus:

Listede Zynga’nın yapımcısı olduğu çok fazla oyun var. Okey Plus ise bu oyunlardan ilki. Oyunun çoğu okey sevdalısına ilginç gelecek yanı ise iki ya da üç kişiyle de oynana bilmesi. Yani arkadaşlarınızla birebir maçlar yapıp, kendi aranızdaki rekabeti kızıştırabilirsiniz.

Bir önceki yapım gibi yine Facebook geçmişine sahip olan Okey Plus, oda sistemiyle de turnuva cinsinde uzun süreli rekabete de müsade ediyor. Ayrıca oyun içi müzik oynatıcısı sayesinde, cihaz hafızasındaki müzikleri de çalarken okey keyfinizi katlayabiliyorsunuz.

Çanak Okey Plus:

Baştan söylemek gerekirse bu oyunun Mynet Çanak Okey ile aynı çatı altından çıkmıyor. Yine bir Zynga yapımı olan Çanak Okey Plus, Okey Plus’dan farklı olarak daha iyi bir görsellik vadediyor. Bu da online oyunlarda internet kotasını tüketen bir şey. Yine de Wi-Fi bağlantısına sahipseniz sorun yaratmayacaktır.

Okey Plus’da olduğu gibi oyun içi bir müzik oynatıcısı ve oda sistemi bu oyunda da mevcut. Seçim sizin.

101 Okey Plus:

Listedeki son Zynga oyunu ise 101 Okey Plus. Standart okey oyununun farklı bir versiyonu olan 101, çoğu oyuncuya göre daha sürükleyici. Tamamen bu temelde dizayn edilen 101 Okey Plus, Okey Plus’ın özel bir versiyorunu. 

Oyunun Google Play Store değerlendirme notu neredeyse 5 yıldız. Üstelik değerlendirme yapan kullanıcı sayısı 2,2 milyondan fazla. Listedeki tek ancak en iyi 101 oyunu olduğunu söyleyebiliriz. 101 oynamak için can atanlar farklı bir seçenek aramasınlar. 

Rummikub - Okey:

Okey, yabancıların gözünde çok farklı bir yerde. Hatta bazı kültürlerde tavla kadar bile yeri yok. İngilizce karşılığı “rummikub” olan okeyi yabancı ülkelerde domino kadar bilen bile yok. Temel olarak Rummikub, bildiğimiz okeyden de farklı kurallara sahip.

Rummikub oyunu ise eğer rakiplerinizin ağırlık olarak yabancıları olmasını isterseniz tercih edeceğiniz bir yapım olmalı. Oyunun göze hoş gelen grafikleri ve standart oynanış düzeni var. İnternetli ya da internetsiz olarak da oynanabiliyor. Farklı şeyler görmek isteyenler kaçırmamalı.

Okey nasıl oynanır?

En başta okeyin aslında Türkiye’de yerelleştiğini ve kurallarının uluslararası standartlardan farklı olduğunu söylemiştik. Bu farklılık ise ne taş sayısında ne de diziliminde. Oyunun ana materyalleri aynı ancak taş dizilimlerinde ve kazanma stillerinde bizim bildiklerimiz farklı. Eğer yurt dışında okey (rummikub) oynarsanız, bu nedenlerle şaşırmanız doğal.

Her ne kadar 2 ya da 3 kişiyle oynansa da okeyin asıl tadı 4 kişilik oyunlarda çıkar. Elinizde kırmızı, sarı, siyah ve maviden oluşan 4 renkli, 1’den 13’e kadar taşlar bulunur. Bu taşlara ek olarak 2 adet “sahte okey” adı verilen taşla birlikte toplamda 106 taşa sahip olursunuz. 

Oyunun en başında tüm taşlar masaya kapalı olarak dağıtılır ve hiçbir oyuncu hangi taşı alacağını göremez. Beşerli gruplar halinde dizilen taşlar, ardından her bir oyuncuya 14 adet gelecek şekilde dağıtılıyor. Sadece taşları dağıtan oyuncu, istisnai olarak 15 taş alıyor. 

Bu sırada zar devreye giriyor ve iki kez atılıyor. Birinci atış sonucunda çıkan rakam ortada 5’erli sıra halinde bulunan taşların hangi sütununa gideceğinizi belirliyor. Zarı bir kez daha atıp, o sütunun kaçıncı sırasındaki taşı alacağınızı belirliyorsuz. Aldığınız taşı herkese açıyorsunuz ve o taşın bir fazlası okey olarak belirleniyor.

Sonra 15 adet taşı olan dağıtımcı, elindeki taşları renkler arasında sayılara göre sıraladığında fazlalık olarak gördüğü 1 taşı sağındaki oyuncuya herkesin göreceği bir şekilde atıyor. Bu sırada diğer tüm oyuncular ellerineki taşları ıstakalarına dizmiş oluyorlar. 

İlk oyuncu taşı attıktan sonra oynama sırası diğer oyuncuya geçiyor. Oyuncu isterse açık olan taşı alıyor, isterse ortada kapalı olarak bulunan taşlardan birisini çekip şansına güveniyor. Aldığı taşı kullandıktan sonra fazlalık olarak gördüğü bir taşı yine sağındaki oyuncuya atıyor.

Her oyuncu elindeki taşları renklere göre gruplandırıp minimum 3 taştan oluşan sıralar yapmak zorunda (Örn: 1, 2, 3 ya da 11, 12, 13 ya da farklı renklerde 5, 5, 5, 5 vb). Gerekirse bu sıradaki taş sayısı, 6’lı 7’li de olabilir. İşte okey taşı da burada devreye giriyor. Zira o taş, bir sıralamada eksik olan her taşın yerine geçebiliyor. 

İki adet sahte okey taşı ise gerçek okeyin rakamsal değeri yerine kullanılabiliyor. Örneğin okey kırmızı 13 ise sahte okeyler, sıralamada kırmızı 13 olması gereken yere koyulabiliyor. Yani sahte okey, bir anda oyunun seyrini değiştirebiliyor. 

Elindeki taşların hepsini fazlalık olmadan sıralı ve gruplu şekilde tamamlayan oyuncu eli kazanıyor. Puanlandırma sistemi ise oldukça basit. Ancak puan almak yok, silmek var.

Oyuncular bir adet üst puan limiti belirliyor ve her galibiyet, bu puandan düşülmesi anlamına geliyor. Örneğin 20 puan üst limitli bir oyunda, her galibiyette 2 puan düşürülüyor, 0’a ilk ulaşan maçı kazanıyor. 

Elindeki tüm taşları düzgün şekilde gruplayıp sıralayan bir kişi, bir adet taş arttırıp eli kazanıyor. Eğer artan taş sahte okeyse 2 yerine 3, eğer gerçek okeyse 2 yerine 4 puan hanesinden siliniyor. Böylece daha kolay bir galibiyet elde etmiş oluyor.

Mobil okey oyunları ise acemiler için gayet iyi bir pratik şansı sunuyor. Eğer gerçek bir masada deneyiminiz yoksa, hem takip yeteneği hemde temel düzeyde hesaplama kabiliyeti gerektiren bu eğlenceli oyunu mobil cihazlarda kavramanızı öneriyoruz.