AKK'nin Kalkması İnternet Kullanımına Yansımadı: İşte Nedeni

Türkiye’deki internet aboneleri, 1 Ocak 2019’dan bu yana tüm hizmetleri Adil Kullanım Kotası olmadan alıyorlar. Düzenleme sonrasında kullanıcı başına aylık internet kullanım miktarının artması bekleniyordu. Bir artış yaşandı, ancak beklentileri karşılama konusunda yeterli görülmüyor. Peki AKK kalkması neden beklentileri karşılamadı?

2018’in son aylarında Türkiye’deki internet kullanıcılarını zorda bırakan, küresel standartlara uymayan bir düzenlemenin kaldırılacağını size bildirmiştik. AKK’nin kalkacağına dair bilgilerin netleşmesiyle birlikte, gözler internet servis sağlayıcılarına dönmüştü. Yeni düzenleme, yeni tarifeler göreceğimiz anlamına geliyordu.

Kısaca düzenlemenin etkisi internet fiyatlarını beklenilenden de yukarıya çekti. 24 mbps hıza sahip ve taban fiyatı 65 TL olan tarifeler, AKK kalkınca 120 TL taban fiyata yükselmişti. Genel olarak tüm tarifelerde %40-%50 bandında artış yaşanmıştı. Bunu takiben Turknet ve Millenicom gibi firmalar da fiyatlarına 10-15-20 TL tutarlarında zamlar yaptılar. 

Hemen hemen tüm internet tarifelerindeki fiyat artışı netleşince, AKK’siz dönemin kullanıcılara nasıl yansıyacağı da merak konusu oldu. İlk resmi rakamlar açıklandı ve yeni dönemin getirilerini net bir şekilde gördük. 

Daha net anlamak adına son 3 yılın ilk çeyreklerinde “kullanıcı başına indirilen veri miktarındaki artışı” kıyaslayalım:

2016’dan 2017’ye yaşanan artış: 7,1 GB (AKK var)
2017’den 2018’e yaşanan artış: 14,4 GB (AKK var)
2018’den 2019’a yaşanan artış: 20,2 GB (AKK yok)

Kullanıcı başına tüketilen veri miktarının artmasına neden olan ana etmenler şöyle:

  • Akıllı telefon ve bilgisayarların daha hızlı internet bağlantılarını desteklemeleri,
  • Buna bağlı olarak uygulamaların giderek daha çok veri tüketecek şekilde tasarlanması, 
  • Bulut teknolojilerinin yaygınlaşması,

Bu listeye daha çok madde eklemek mümkün. Tüm bu etmenleri göz önünde bulundurduğumuz zaman, AKK düzenlemesinden bağımsız bir şekilde kullanıcı başına giderek neden daha çok veri tükettiğimizi anlıyoruz. Tüm bu imkanlara erişen kullanıcı sayısının da giderek artması da altyapı talebini maksimum düzeye çıkartıyor. Dolayısıyla her geçen yıl kişi başına tüketilen veri miktarındaki artış makasının açılması çok çok doğal.

Kısaca özetlemek gerekirse; 2018’den 2019’a yaşanan 20,2 GB’lık artış, belki son yılların en büyük artışı ama sebebi AKK’nin kaldırılmış olması değil. 2018’de AKK düzenlemesi varken yaşanan artış, 2017’de yaşananın 2 katından daha fazla. Ancak 2019 için benzer bir durum yok. Bir önceki artış miktarının sadece %28,7 oranında üzerine çıkılmış durumda. 

AKK’nin kalkışıyla bireysel olarak kullandığımız veri miktarı ortalamasında yeteri kadar artış yaşanmadığını görüyoruz. Elbette istatistiki veriler ile hatalı çıkarımlar yapmanız da mümkün, ancak önceki yılların verileriyle yaptığımız kıyaslamalar bize bunu gösteriyor. 

Yaşanan fiyat artışları, yüksek hızdaki veri paketlerinin yüksek fiyatlı tarifelerle sunulması ise bu durumun en büyük nedenleri arasında. Görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz