Hubble, 4 Milyar Yıl Sonra Güneş'imize Olacakları Başka Bir Yıldızda Görüntüledi

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bir fotoğraf, yaşlanan yıldızların hangi aşamalardan geçtiklerini ve sonları geldiğinde nasıl bir şekil aldığını gözler önüne serdi.

Yaşamın kaynağı, Dünya’nın enerji rezervi Güneş, günümüzden yaklaşık olarak 4,6 milyar yıl önce oluşmuştu. Sisteminde irili ufaklı 9 adet gezegene ev sahipliği yapan bu dev yıldız, geride bıraktığımız milyarlarca yıl içinde pek çok değişim geçirerek günümüzdeki halini aldı. Aldı almasına ama ilerleyen yıllarda bu yaşlı deve neler olacak, nasıl son bulacak?

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, Güneş’in gelecekteki sonunu gösteren bazı çalışmalarda bulundu. Yaşlanan yıldızlar, bir nükleer reaksiyon zincirini yakmak için ortaya çıkardığı hidrojen  -yani yakıtı- tükenince artık kararsız bir hale gelip çöküyor ve ardından şiddetli bir biçimde büyümeye başlıyor. Aynı senaryoyu yaşaması beklenen Güneş; Dünya dahil sistemindeki pek çok gezegeni içine alarak büyüyeme başlayacak ve bir anlamda da kendi kıyametini yaşayacak.

Pek çok yıldız aynı kaderi yaşıyor

NASA tarafından paylaşılan bu fotoğrafta Hubble Uzay Teleskobu, genişleyen bir “kırmızı dev” yıldızın yarattığı parlayan gaz küresini görüntüledi. Fotoğrafı çekilen nesne, Orion Takımyıldızı’nda yer alan, sözde gezegenimsi bir bulutsu olarak görülüyor. “NGC 2022” adı verilen bu gezegenimsi bulutsu, yaşlanan bir yıldızı çevreleyen halka şeklinde bir gaz bulutu.

NASA ile birlikte Hubble Uzay Teleskobu’nu ortak çalıştıran Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise çekilen fotoğraf hakkında şunları söyledi: “Teleskoptan ziyade mikroskopta görüntülenmiş bir varlık gibi görünse de, NGC 2022 adlı bu yuvarlak nesne kesinlikle yosun ya da küçük kabarık bir denizanası değil. Aksine, yaşlanan bir yıldız tarafından oluşturulmuş, uzayda bulunan geniş bir gaz küresidir.”

Gaz halkasının merkezinde ölü bir şekilde bulunan bu yıldız, yoğun bir kırmızı-turuncu renk tonuyla parlıyor. Bir yıldızın rengi, sıcaklıklarına göre belirleniyor ve maviden kırmızıya doğru değişmeye başlıyor. Daha genç ve daha sıcak yıldızlar, parlak mavi bir renk eğiliminde olurken yıldızlar yaşlandıkça ise parıltıları, kırmızı bir renge bürünerek görünür spektrumun ucuna doğru kaymaya başlıyor. Bu da yıldızların, yaşam döngüsünün son aşamalarına girdiklerini işaret ediyor.

Güneş’te durumlar nasıl?

Sarı renkte parlıyor gibi görünen Güneşimiz, yüzeyde yaklaşık olarak 5.500C'de yanıyor ve hala çok sıcak. İnsanlık için çok uzun bir süre olsa da evren tarihine baktığımızda kısa sayılabilecek bir süre sonra Güneş yok olmaya başlayacak. Güneş, yaklaşık 4.5 milyar yıl sonra tıpkı diğer yıldızlar gibi kendi kıyametini başlatacak ve Dünya dahil sistemindeki pek çok gezegeni içine alarak “Kırmızı Dev” halini alacak. Daha sonralarındaysa kendisi de yok olarak evrene karışacak.

Günümüzden çok uzak bir tarihte bulunan bu kıyamet senaryosu, bizim neslimiz için bir sorun teşkil etmiyor. Belki de o zamana kadar insanlıktan eser kalmayacak ya da başka sistemlerde yeni yaşamlar bulunacak.