Penn State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, NASA'nın Kepler Teleskobu'nu kullanarak Samanyolu Galaksisi'ndeki Dünya benzeri gezegenlerin sayısını tahmin etmeye çalıştı. Araştırmacılar, galaksimizde düşündüğümüzden çok daha fazla Dünya benzeri gezegen olabileceğini ileri sürdü.
Bu hafta The Astronomical Journal isimli dergide yayınlanan sonuçlar, Güneş benzeri yıldızların dörtte birinde Dünya benzeri gezegenlerin bulunduğunu ileri sürdü. Bu 'dörtte birlik' oran sayıya döküldüğündeyse yalnızca Samanyolu Galaksisi içerisinde 10 milyara yakın Dünya benzeri gezegenin olabileceği belirtildi.
Galaksi içerisindeki Dünya benzeri gezegenleri keşfetmek, uzaylı yaşamları keşfetmek için de önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Keşif, tüm bunların yanı sıra ötegezegenlerdeki oksijeni ve su buharını araştıracak, 2020'li yılların ortalarında uzaya fırlatılacak olan Wide-Field Infrared Survey Telescope (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Teleskobu) gibi araştırmalar için de bir hedef belirlemiş olacak. Araştırmanın yazarlarından Eric Ford, bu konuya ilişkin "Nereye bakacağımızı bilirsek sermayemizin ciddi bir bölümünü geri iade edebiliriz" açıklamalarında bulundu.
Ford'un ekibi, Dünya benzeri gezegenlerin 237 ila 500 gün arasında kendi yıldızlarının etrafındaki yolculuklarını tamamladığını, boyutlarının Dünya'nın 1,5 katıyla dörtte üçü arasında değişiklik gösterebildiğini belirtti. Uzaklık konusunda yorum yapan araştırma ekibi, gezegenlerde sıvı halde su bulunabileceğinin de altını çizdi.
Sayısız Dünya benzeri gezegen bulunuyor
NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu verilerini inceleyen araştırma ekibi, gece gökyüzünde görülen yıldızların yüzde 20 ila yüzde 50'sinin Dünya benzeri gezegenlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Bunun üzerine Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay aracı araştırmalarından alınan bilgilerle bilgisayar simülasyonları oluşturuldu. Bu iki bilgi birbirine eklendiği zaman Dünya benzeri gezegenlerin yaklaşık sayısı da açıklandı.
Ford, yaptığı açıklamalarda "Hangi yıldızlara 'Güneş benzeri', hangi yörünge uzaklıklarına 'yaşanılabilir alan' ve hangi gezegen boyutlarına 'Dünya benzeri' dediğinizle ilgili birçok belirsizlik bulunuyor. Bu belirsizlikler göz önünde bulundurulduğu zaman 5 ila 10 milyar gezegenin Dünya benzeri olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Uzaylıları bulma konusunda önemli gelişme
Bir gezegen, bir yıldızın 'yaşanılabilir alan'ında bulunsa bile yüzeyindeki suyu sıvı halde barındırabilmesi için etrafında bir atmosfer tabakasını bulundurmak zorunda. Bilim insanları da yıldızların ışıklarının davranışlarını inceleyerek gezegende atmosfer bulunup bulunmadığını hesaplayabiliyor.
Tam da bu noktada Ford'un araştırması olaya dahil oluyor. Dünya benzeri gezegenlerin sayısı fazlaysa NASA'da bulunan bilim insanları bu gezegenleri daha küçük ve daha ucuz teleskoplar aracılığıyla araştırabilir. Bütün dünya benzeri gezegenlerin uzak olması durumundaysa NASA'nın çok daha gelişmiş teleskoplar kullanması gerekebilir.