Ayakkabı kutusu büyüklüğündeki araştırma cihazı tarafından çekilen fotoğraflar ile Dünya’nın yakınındaki Ryugu asteroidinin oluşumu hakkında yeni ipuçları elde edildi. Ayrıca yeni bulgular, bilim insanlarının Güneş Sistemi’nin oluşumunu anlamasında da yardımcı olacak.
Alman – Fransız Mobile Asteroid Surface Scout, (MASCOT) Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracıyla bir göreve çıktı ve 900 metre genişliğindeki bir asteroidin yüzeyine iniş yaptı. MASCOT, burada sıcaklığı okumak ve diğer ölçümleri yapmanın yanı sıra bazı fotoğraflar da çekti. Bu fotoğraflarda asteroidi oluşturan taşların ve aşınmış kayaların iki kategoriye ayrıldığı görüldü: koyu ve sert olan, parlak ve yumuşak olanlar.
Asteroit Ryugu
Alman Uzay Merkezinden ve Science dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarlarından Ralf Jaumann AFP’ye verdiği röportajda “İlginç olan şey şu ki Ryugu, bir tür şiddetli bir sürecin sonucu” dedi. Araştırmacının söylediğine göre Ryugu, iki büyük parçanın çarpışması, bölünmesi ve yerçekimiyle tekrar bir araya gelmesinin bir sonucu olabilir.
Bünyesinde iki farklı materyal bulundurmasını açıklayan bir diğer teori ise diğer bir asteroitle çarpıştığı ve bunun sonucunda farklı bir iç ısı ile basınç koşulları oluşturduğu yönünde. Birçok kaya içerisinde ufak mavi ve kırmızı maddeler barındırıyor ki bu yönü de Dünya’da bulunan ve oldukça nadir olan karbonlu kondrit adı verilen meteortaşlarına oldukça benziyor.
Jaumann, bu materyalin oldukça ilkel bir materyal olduğunu, güneş nebulasının (solar nebula) ilk materyalleri olduğunu yani sistemimizdeki gezegenleri oluşturan yıldızlararası toz ve gaz bulutunun materyalleri olduğunu söyledi.
Hayabusa2, en sonunda örneklerle birlikte Dünya’ya geri dönecek ancak MASCOT’un gözlemleri bilgi sağlamaya devam edecek. Jaumann, bunun önemini ise şöyle anlatıyor:
“Gezegenlerin başlangıçta nasıl oluştuğunu bilmiyoruz. Bunu anlamak için küçük parçalara, ilkel parçalara gitmek zorundayız.”