Dünya, şu ana kadar üzerinde yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegen ve uzayda yaşam ararken de kendi gezegenimizden yola çıkıyoruz.
ABD’li araştırmacılar NASA’nın iklim modelini kullanarak uzak yıldızların etrafında dönen ve ötegezegen olarak adlandırılan gezegeni incelediler. Yapılan çalışmalarda daha yoğun atmosfere sahip, ekseni etrafında daha yavaş dönen ve kıtaları bulunan, haliyle daha efektif okyanuslar barındırabilecek gök cisimleri tespit edildi. Bu da yaşam için daha uygun bir okyanus anlamına geliyor.
Jeokimyacı Stephanie Olson liderliğindeki Chicago Üniversitesi ekibi, NASA’nın modelini kullanarak çalışmalar yaptı. Dr. Olson, NASA’nın Yaşanabilir Bölge olarak adlandırdığı ve sıvı okyanusu bulunma ihtimali olan kuşakta yaşam aradıklarını söyledi.
Yine de bütün gezegenlerde okyanus bulunsa bile bu okyanuslar eşit derecede yaşama elverişli değil. Bazıları diğerlerinden daha uygun yapılar olabiliyor. Araştırmacılar da bu durumun farkında ve en iyi okyanus akıntılarına ve okyanus dolaşımına sahip gezegenleri keşfetmeyi amaçlıyorlar.
Araştırma sonucuna göre evrenin bir yerlerinde yaşam için Dünya’dan daha uygun koşullara sahip başka gezegenler olması mümkün. Dr. Olson bunun sürpriz bir sonuç olduğunu söylüyor.
Daha kalın bir atmosfere ve daha yavaş bir dönüşe sahip olan gezegenlerdeki akıntıların yaşama daha elverişli olacağı belli oldu. Araştırmacıya göre bu gezegenler, gelecekte yıldız sistemlerinde koloniler kurmaya karar vermemiz halinde ilk olarak erişmeyi amaçlamamız gereken yapılar olacak. Şu anda o bölgeleri görebilecek teleskoplarımız yok ancak yeni yapılan teleskoplar bu gezegenleri gözlemleyebilecek kapasiteye sahip. Dr. Olson, "Neye bakmamız gerektiğini bildiğimize göre bakmaya başlayabiliriz” diyor.
Araştırmanın sonuçları 2019 Goldschmidt Konferansında açıklandı.