Hyundai’nin Güneş Panelleri, Yakıt-Tasarruf Dengesini Nasıl Etkileyecek?

Son on yıldır otomobillere güneş enerjisi panelleri yerleştirilmesi düşünülüyor ve bu konuda çalışma yapan otomobil üreticileri mevcut. Peki, güneş enerji panelleri otomobillerin yakıt-tasarruf dengesini ne yönde etkiliyor?

Yeni hibrid Hyundai Sonata, henüz Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya girmedi, ancak burada şimdiden manşet olmayı başardı. Bunun nedeni ise, Hyundai Sonata’nın tavanında bir güneş paneli bulundurması. Bu güneş paneli, aracın bataryasına normal seyahat için yeteri kadar güç üretemese de, şirket bu panelin araç için “destekleyici bir güç” olduğunu açıkladı.

Güneş enerjisiyle yılda 1300 kilometre yol alınabilir

Hyundai, güneş panellerinin yılda yaklaşık 1300 kilometre destek sağlayabileceğini belirtti. Başka bir deyişle, bu arabayı bir yıl boyunca her gün kullanıyorsanız, güneş sayesinde ortalama 4 kilometre yol alabileceksiniz. Önceki girişimlerden farklı olarak güneş sistemi bu yeni Hyundai Sonata’da, sürüş sırasında bile destek verebilecek.

Toyota, Hyundai’den önce bu işe girişmişti

Hyundai, Toyota’yı arabadaki güneş panelleri konusunda takip ediyor. Japon otomobil üreticisi ilk olarak on yıl önce bir güneş paneline sahip olan Prius teklif etti, ancak 2009 yılında bu girişim MIT tarafından “etkileyici değil” olarak adlandırıldı. Bunun nedeni, güneş enerjisinin aracın itici sistemine bir destek sağlamadığı, sadece aracı havalandırmak için bir fan çalıştırdığını belirtmişlerdi.

Toyota, Prius PHV’yi Japonya’da isteğe bağlı bir güneş paneliyle sunmaya başladığında 2017’de işler daha iyi bir hâle gelmişti. Bu güneş enerji sistemi, ana aküyü yalnızca araç park halindeyken şarj ediyor ve aracın sürüş mesafesine günlük ortalama 3 kilometre katkıda bulunabiliyordu. Bununla birlikte, güneş enerjisi araç sürülürken bataryaya bir katkı sağlayamıyordu. Sürüş anında elde edilen enerji, aracın elektrik aksamlarına aktarılıyordu. Ancak bu yazın başlarında, Toyota daha da iyi bir şey duyurdu. Artık hareket halindeyken güneş enerjisi aracın sürüşüne etki edebilecekti. Sadece bu değil, aynı zamanda güneş panelleri daha verimli çalışıyor ve yaklaşık beş kat daha fazla güç üretiyorlar.

Otomobil üreticileri ve diğer geliştiriciler, yaklaşık on yıl önce yaptıklarından çok daha uygun fiyatlı ve daha güçlü güneş panellerine sahipler. İnsanlara güneş enerjisi kurmak için finansal teklifler sunan EnergySage CEO'su Vikram Aggarwal, "Son on yılda, güneş panellerinin fiyatları en az yüzde 60 düştü" açıklamasında bulundu. Tüm bunlar, güneş panellerinin alanının genişletilmesiyle kazanılacak enerjinin de artacağını düşündürüyor, ancak Aggarwal, “Otomobilin isterseniz her yerini güneş enerji panelleriyle kaplayın, yine de paneller sadece destekleyici rolde kalacaklar” dedi.

Güneş enerji sistemi, otomobil üreticileri için maaliyetli

Ancak Carnegie Mellon Üniversitesi'nde mühendislik ve kamu politikaları araştırma görevlisi olan yardımcı doçent olan Parth Vaishnav, otomobillerin güneş enerjisinden yararlanmak için gerçekten en iyi yer olup olmadığını merak ediyor. Vaishnav, fayda düzeyinde üretilen güneş enerjisinin, bir kişinin konut güneş enerjisi tesisatından gelen güneş enerjisinden watt başına çok daha ucuz olduğunu belirtti. Bir arabaya güneş paneli koymak varsayımsal olarak otomobil üreticisine finansal maliyet yükleyebilir. Ayrıca bu güneş panelleri, arabanın ağırlığını arttırabilir ve bu yüzden araç daha çok güç tüketmek durumda kalabilir.