Bir NASA uydusu, Amazon ormanlarında devam eden orman yangınlarının doğaya verdiği zararı görüntüledi. NASA, yaptığı basın açıklamasında, 8 ile 22 Ağustos tarihleri arasında 5.500 metre yükseklikte karbonmonoksit seviyelerini ölçen Atmosferik Kızıl Ötesi Siren (AIRS) cihazından yeni veriler topladığını açıkladı.
NASA’nın paylaştığı görüntüler:
Ortaya çıkan yeni verinin bu animasyonu, gazın hacimce milyar başına konsantrasyonunu göstermek için yeşil, sarı ve koyu kırmızı renklerle gösterilen atmosfere yükselen karbonmonoksiti göstermekte. NASA, basın açıklamasında, "Yeşil renk, hacimce milyarda 100; sarı renk, yaklaşık milyarda 120 ve koyu kırmızı, yaklaşık milyarda 160 oranındaki karbonmonoksit konsantrasyonlarını göstermektedir. Yerel değerler önemli ölçüde daha yüksek olabilir." açıklamasında bulundu.
Uzun mesafelere gidebilen ve atmosferde yaklaşık bir ay kalabilen bir hava kirletici olarak karbonmonoksit, iklim değişikliğinde de önemli bir rol oynar. NASA, basın açıklamasında AIRS’nin karbonmonoksiti nispeten yüksek bir oranda değerlendirdiğini belirtti. Bu gazlar, şu anda soluduğumuz hava üzerinde çok fazla etkiye sahip değil ancak kuvvetli rüzgârlar, karbonmonoksit gazlarını hava kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceği başka alanlara taşıyabilir.
Yangınlar, rekor seviyeye ulaşmış durumda:
Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü INPE'ye göre dünyanın en büyük yağmur ormanlarında çıkan bu yangınların, Amazon’un içerisinde gerçekleşen yangınların sayısına bakıldığında rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. Bu yangınlar, günlerdir sürüyor ve halk, artık Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya tepkilerini açıkça dile getirmeye başladılar.