Her sektörde olduğu gibi sinema sektöründe de iyi ve kötü eserler bulunuyor. Bugüne dek vizyona giren milyonlarca film düşünüldüğü zaman, tüm filmlerin mükemmel olduğunu elbette söyleyemeyiz. Bu durumu sadece filmler için değerlendirmeye de gerek yoktur aslında. Kimi zaman bir şarkıcının albümü hiç beğenilmeyebilir veya bir kitap, tüm eleştirmenlerden tam not almayabilir.
Bir film, çok kötü olsa da birileri tarafından izlenebilir veya bir roman, sadece ucuz olduğu için okunabilir. Konuyla ilgili ilk kez derinlemesine bir araştırma yapan bilim insanları, ciddi anlamda kötü filmleri izleyen insanlarla ilgili etkileyici bir sonuca ulaştılar. Bilim insanlarının araştırmasına göre zekayla kötü filmler arasında bir bağlantı bulunuyor.
Max Planck Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, araştırmalarının ilk etabında filmlerin neden kötü olabileceğini irdelediler. Yapılan çalışmalar, bir filmi kötü yapan şeyin ne olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, bir filmi kötü yapan en temel sebebin "ucuzluk" olduğunu saptadılar. Bu bağlamda en kötü filmler, genelde düşük bütçeli korku filmleriydi. Bunun nedenini de açıklayan bilim insanları, bu filmlerin hem ucuza mal olması hem de çok kolay bir şekilde oluşturulmasından ötürü kötü olduklarını ifade ettiler.
Bilim insanları, araştırmalarının devamında kötü filmlerin kimler tarafından izlendiğini de ortaya çıkardılar. Bilim insanlarına göre kötü fimler, genelde sinefiller tarafından izleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Keyvan Sarkhosh, kötü filmlerin sinefiller için farklı bir yönünün olduğunu söyledi. Sinefillerin eğitim seviyelerinin ortalamanın üzerinde olduğunu açıklayan Sarkosh, bu tip kişilerin "kültürel hepçil" olarak tanımlanabileceğini belirtti. Bu tür izleyicilerin sınırları aşmayı sevdiğini söyleyen Sarkosh, bu kişilerin geniş bir medya yelpazesine ilgi duyduklarını vurguladı.
“İlk bakışta birinin kötü yapılmış, utanç verici ve hatta bazen rahatsız edici bir filmi, bile bile izleyip de ondan keyif alması mantığa aykırı görünüyor” diyen Sarkosh "Araştırmanın sonuçlarına göre bu durumun bilimsel bir tarafının olduğunu fark ettik." diyerek bu durumun neden kaynaklandığını bilimsel olarak açıklamış oldu.