Pet Şişedeki Sularla İlgili TÜDEF’ten Tedirgin Eden Açıklama

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, pet şişelerde bulunan suların saklama koşullarına dikkat edilmediğini söyleyerek, uzun bir süre boyunca bekleyen sulara, pet şişelerin kimyasal maddesinin bulaştığını ve bunun sağlık açısından büyük sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle sıcak yaz günlerinde artan su ihtiyacını karşılamak için daha fazla su tüketiyoruz. Dış ortamlarda bulunan vatandaşlarsa, market ve büfe gibi yerlerden pet şişelerde bulunan sulardan alıyorlar ve kimi zaman günde birkaç şişe içiliyor. Ancak plastik şişelerde bulunan içme suları gerçekten güvenli mi? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu, vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Sinan Vargı'nın açıklamalarına göre pet şişelerde bulunan suların üretim ve son kullanma tarihlerine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Vargı, pet şişelerde bulunan suların son tüketim tarihinin, üretim tarihinden itibaren 15-18 ay olduğunu ancak bu durumun gerçeği yansıtmadığını, iki sıcak yaz geçiren veya soğuktan donan pet şişede bulunan suyun içilebilirliğinin olmadığını söyledi.

15 ve 18 ay gibi sürelerde pet şişelerde bulunan kimyasalların suya karışabileceğini söyleyen Vargı, uzun süre güneşte kalmış veya donmuş şişelerdeki suyun tüketilmesinin sağlık için risklerinin olduğunu açıkladı. Pet şişelerde bulunan suların saklanma koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Vargı, suların asla güneş ışığı altında tutulmaması ve dondurulmaması gerektiğini, ayrıca benzin ve solvent gibi maddelerden mümkün olduğunca uzakta tutulması gerektiğini ifade etti.

Hem kendilerinin hem de Uluslararası Şişelenmiş Su Birliği'nin bu konuda defalarca uyarı yaptığını ancak özellikle bu yaz günlerinde suların, uygun olmayan koşullarda bekletildiğini ifade eden Vargı, bu durumun sağlık açısından çok riskli olduğunu çünkü pet şişe kimyasallarının suya geçebileceğini ve kimyasallar yüzünden bu suların içilemeyeceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını söyleyen Vargı, pet şişelerde bulunan suların son kullanma tarihinin bir yılla sınırlandırılmasını istediklerini söyledi.

Konuyla ilgili tüketicilere de tavsiyelerde bulunan Vargı, su almadan önce mutlaka son kullanma ve üretim tarihlerinin bakılması gerektiğini belirtti.