Tokyo’da gerçekleşecek olan 2020 Yaz Olimpiyatları'na oldukça kısa bir zaman kaldı. Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılması planlanan Dünya Olimpiyatları’nın dünya çapındaki resmi sponsoru ise Japonya menşeili otomobil üreticisi Toyota olmuştu. Olimpiyatlarda kullanılacak olan akıllı robotlarını geçtiğimiz ay tanıtan Toyota, şimdi de olimpiyatlarda izleyicileri ve atletleri taşıyacak olan otonom araçlarını tanıttı.
Dev otomobil üreticisi, ana hedefini Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda kullanılan herhangi bir resmi filonun en düşük emisyon seviyesinde çalışmasını sağlamak olarak belirtmişti. Bu doğrultuda Toyota, oyunlar için % 90'ı elektrikli olan 3.700’den fazla hareketli ürün sağlayacak. Bunlar arasında hibritler, yakıt hücreli elektrikli araçlar, Prius Primes ve akülü elektrikli araçlar yer alacak.
Toyota, araçlarının toplamdaki karbondioksit emisyonlarının kilometre başına 80 gramdan daha az olacağını tahmin ediyor. Bu da bu boyuttaki geleneksel bir benzin ve dizel yakıtlı filonun üreteceği miktarın yarısına eşit olarak görülüyor.
"Herkes İçin Hareketlilik" elde etmek amacıyla araçlar, oyunların ve etkinliklerin farklı yönlerine hizmet edecek. Örneğin bazıları, insanları yalnızca girişlerde karşılarken eşyalarını taşımalarına yardımcı olup misafirlere koltuklarına kadar eşlik edecek. Gelin Toyota'nın gelecek yılki Olimpiyat oyunları için kullanmayı planladığı elektrikli araçların tümüne yakından bakalım.
Toyota, Tokyo 2020 için yaklaşık 200 'Erişilebilir İnsan Aracı'nı veya 'APM'yi kullanmayı planlıyor:
Pille çalışan araç; sporcuları, çalışanları ve ziyaretçileri etkinliklere ve mekânlara taşımanın yanı sıra yaralı sporcuları, bir yardım aracına kadar taşımak amacıyla tasarlandı. Bir nevi toplu taşıma görevi de gören araçlar, mağduriyet yaşatmamak için oyun alanında 200’den fazla bir sayıda konuşlandırılacak.
Oyunların toplu taşıma aracı diyebileceğimiz APM, farklı amaçlar için kullanılabilmek üzere değiştirilebilir bir iç dizayna sahip. Normal dizaynında biri şoför olmak üzere toplamda 6 yolcuyu aynı anda taşıyabiliyor. Ayrıca katlanabilir koltukları sayesinde sedye ve tekerlekli sandalye taşınma desteğini sunan APM, aynı zamanda acil durumlar için ambulans tipi bir araç olarak da kullanılabilecek.
'Concept-i', olimpiyat meşalesine eşlik edecek:
Toyota'ya göre Concept-i'nin yüksek teknolojili bir dış tasarımı var. 2017 yılında ilk kez tanıtılan otomobil, olimpiyat meşalesinin taşınmasına eşlik edecek ve maratonda lider araç olarak görev yapacak.
Toyota’nın söylediklerine göreyse Concept-i, yolcuların yaşam kalitesini iyileştirmek için sürüş düzenlemelerini, programlarını ve duygularını absorbe etmek için bir yapay zekâ kullanıyor. Bu yapay zekâ, aynı zamanda aracın insanlarla etkileşime girmesini de sağlayacak.
Toyota, 300’den fazla otonom 'scooter'ı da olimpiyatlara getirecek:
Toyota, tesislerde güvenlik ve sağlık personeli için yaklaşık 300 tane üç tekerli kişisel mobilite aracı sağlayacak. Erişilebilirliği artırmayı hedefleyen otomobil üreticisi, ayakta durmakta ve yürümekte güçlük çeken engelli veya yaşlı bireyler için oturma tipini değiştirme özelliğini ve tekerlekli sandalye bağlantısını da cihazlarında bulunduracak.
Toyota, personel taşımak için yaklaşık 500 adet Mirai araç sağlayacak:
Toyota, resmi mekânlar ve stadyumlar arasında personel taşımak için yaklaşık 500 adet Mirai model araç sağlamayı da planlıyor. "Gelecek" anlamına gelen Mirai araçlar, 58.500 dolarlık bir liste fiyatına sahip. Hibrit hidrojen yakıt hücresi teknolojisini kullanan bu cihazlar, ya hiç karbondioksit yaymıyor ya da çok düşük emisyon salınımına neden oluyor.
Toyota’nın olimpiyatlar için hazırladığı araçları bu şekilde. Ayrıca Japon otomobil üreticisinin olimpiyatlara özel hazırladığı robotları ve diğer pek çok hareketli aracını tanıttığımız yazımıza da bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.