İsmail Ajjawi, en prestijli okullardan biri olarak kabul edilen Harvard’da eğitim görmeye hak kazandı. ABD’ye giden Ajjawi için işler pek istediği gibi gitmedi ve Amerika macerası kısa sürdü.
ABD yetkilileri, gencin vizesini Ajjawi daha havalimanında sorgudayken reddettiler. Kararın gerekçesi ise Ajjawi’nin sosyal medya hesaplarında yer alan bazı kişilerin yaptığı paylaşımların ABD’ye ters görüşler içermesi olarak belirtildi. Gümrük ve Sınır Koruma gencin sorgusu bile bitmeden vizesini iptal etti.
Ajjawi, sosyal medyada politika konuşmaktan kaçındığını ve bahsi geçen gönderilerle de etkileşimi olmadığını belirtti. Ayrıca Ajjawi, ABD’li yetkililerin telefon ve bilgisayarını incelemek için istekte bulunduğunu, daha sonra da 5 saat boyunca cihazları alıp oradan ayrıldığını söyledi.
Amerikan-Arap Ayrım Karşıtı Derneği, Arap ve Müslüman öğrencilerin elektronik cihazlarının, son yıllarda “farklı seviyede” bir dikkatle incelendiğini söylerken başkalarının içerikleri nedeniyle öğrencilerin sorun yaşadığını söyledi. Yani durum Ajjawi’ye özel değil. Örneğin bir öğrenci, WhatsApp grup sohbetinde başka birinin attığı fotoğraf nedeniyle vize alamadı.
ABD’li yetkililer, sosyal medyayı inceleyerek insanların vize taleplerini reddediyor. Bu kişilerin geçmiş taramalarında ise gerçek anlamda tehdit uyarısı ya da kırmızı bayraklar görünmüyor. Bu duruma karşı kişilerin yapabileceği pek bir şey bulunmuyor.