Normal şartlar altında metalin tamir edilebilmesi için oldukça yüksek sıcaklıklara çıkarılması gerekir. Kaldı ki bu şekilde işlem yapmak her malzeme için mümkün değildir. Bazı materyaller sertliğini ve gücünü korurken ağırlığı daha az olsun diye içinde hava cepleri bulunacak şekilde üretilir. Bu malzemelere ısı verirseniz yapıları bozulur ve vasıflarını kaybederler.
Penn mühendisleri, tarihte ilk defa oda sıcaklığında tamir olabilen metal köpük üretmeyi başardı. Bu yapı, ‘iyileşen’ materyal olarak anılan diğer yapılarla benzer şekilde, bir dış kaynaktan çektiği gücü kullanıyor.
Araştırmacılar James Pikul ve Zakaria Hsain, bu tür malzemelerin tamiri için bir yol ararken bu yeni maddeyi geliştirdi. Temel olarak, dış bir kaynaktan aldıkları malzemeyi işleyerek kendi yapısını düzelten bu yapı bir ilk oldu. Pikul, ara bir epoksi olarak farklı malzemeler kullanan polimerler gibi bu metallerin de kendini oda sıcaklığında görece normal bir şekilde yenileyebildiğini söylüyor.
Nikel köpük yapısı oluşturan araştırmacılar, bu yapıyı Parilen D adlı bir kimyasal ile kapladı ve kimyasal buhar salınımını kullandı. Bu yapının dayanımı metalden az olduğu için önce o parçalanıyor ve altta kalan metali ortaya çıkarıyor. Daha sonra da sadece gerekli yerde elektroplakalama kullanan araştırmacılar metalin tamir olmasını sağlıyor.
Bu yöntem görece düşük enerjide ve oda sıcaklığında kullanılabiliyor. Genel olarak metallere krom tabaka eklenmesinde kullanılan teknik, metal ile krom kaplamayı birleştiriyor.
Hasarlı parçaları onarmak biraz uzun zaman alsa da oda sıcaklığında, sıvı iletken içerisinde metal iyonlarının aktarımı ile özel yapılı metalleri tamir etmek mümkün hale geliyor. Üstelik gerçek kemikler gibi kırıldıktan sonra iyileşen bölge de daha kuvvetli oluyor.
Pikul, bu teknolojinin kullanıma sunulmadan önce daha da geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.