Samsung'un Gelecekteki Patron Adayı Hapse Girebilir

Güney Kore Yüksek Mahkemesi, ileride Samsung Group’un başına geçmesi beklenen Jay Y. Lee’nin karıştığı rüşvet dosyasını bir alt mahkemeye geri gönderdi. Yeniden yargılama sonucu Lee’ye daha ağır bir ceza verilmesi ve cezaevine gönderilmesi mümkün.

Samsung’un pratikte yönetimini eline almış olan Jay Y. Lee, Güney Kore’nin eski yöneticilerinden iyilik istediği bir rüşvet davasında suçlu bulunmuş ve 2,5 yıl hapis cezası almıştı. Lee’nin bu cezası ertelenmişti. 

Karar, Güney Kore Yüksek Mahkemesi’nden döndü ve bir alt mahkemeye geri gönderildi. Yüksek Mahkeme, ülkenin o dönemki başbakanı Park Geun-hye ve Lee’nin karıştığı rüşvet vakasının yeterince detaylı şekilde incelenmediği gerekçesiyle bu kararı aldığını söyledi. 

Açıklamada, savunma makamının Choi Seo-won’a verdiği atların rüşvet olarak değerlendirmediğini, rüşvet kapsamının hatalı değerlendirdiğini ve bu yüzden de yanlış karar verildiği söylendi. Choi, rüşvet ve başka suçlardan 20 yıl hüküm giyen eski devlet başkanının sırdaşı olarak biliniyor. 

Samsung Group’un Choi’nin kızına hediye ettiği üç atın, rüşvet olarak ele alınıp alınamayacağı konusu mahkemede uzun süre tartışılmış ve mahkeme bu iddiayı geri çevirmişti. Bu üç atın toplam fiyatı ise 3,05 milyon dolar olarak görülüyor. 

Güney Kore yasalarına göre bir cezanın ertelenebilmesi için tavan sınır 3 yıl. 3 yılın üzerindeki hapis cezaları ertelenemiyor. 

Samsung’un üstünde kara bulutlar dolanıyor

Samsung Group’un en önemli isimlerinden olan 51 yaşındaki Lee’nin olası hapis cezası, yapısal olarak gücü merkezinde toplamayı seven uzakdoğulu firma açısından organizasyon anlamında bir güç boşluğuna neden olacaktır. Lee, daha önce de Park’ın babasının yerini almak için girdiği güç mücadelesi döneminde rüşvet nedeniyle 5 yıl ceza almış ancak daha sonra cezası yarıya indirilmişti. 

Samsung öte yandan ana stratejilerinden olan çip üretimi konusunda da zor durumda ve Japonya’nın kendi çip endüstrisini destekleyici politikalarından dolayı sıkışmış vaziyette. Japonya, çip üretiminde kullanılan kimyasalların ithalatına kısıtlama getirdi. Bu da dünyanın en büyük çip üreticisi için oldukça ciddi bir sorun anlamına geliyor. 

Samsung kararı eleştirdi

Savunma makamından gelen açıklamalarda, Yüksek Mahkeme kararı eleştirildi ve “Yüksek Mahkeme’nin kararı, başbakanın isteğiyle fon sağlamayı rüşvet olarak ele alması açısından oldukça üzücü” dedi ve hayal kırıklığına uğrattıkları herkesten özür diledi. 

Samsung hisseleri de bu durumdan olumsuz şekilde etkilendi. Samsung Electronics’in ülkede işlem gören hisseleri %1,7, Samsung BioLogics Co hisseleri %4,9 düşüş yaşadı. Öte yandan Samsung yatırımcıları genel olarak Lee’nin hapse girmesi durumunda şirketin çok da etkilenmeyeceğini söylüyor. Bu da 2017’deki davadan sonra firmanın olası hapis senaryosu için hazırlıklarını yaptığını gösteriyor.