Ses dalgaları, çok küçük yapılar olan fotonlardan oluşan titreşim dalgaları ile iletilir. Fiziksel etkisi olsa da bu yapı bir madde değildir, daha ziyade ışık parçacıkları olan fotonlar gibi hareket eder.
Araştırmacılar bu küçük bir ‘parçacık’ olan fononun kontrolünü elde etmeyi başardı. Bu yapıların ileride kuantum bilgisayarlarda veri iletimi için ışığa bir alternatif oluşturabileceği söyleniyor.
Tarihte ilk kez fonon yakalandı
Şimdiye kadar yapılan denemelerde fononlar izole edildikleri anda yok oluyordu. Daha önceki yöntemler süperiletken kübitler kullanımına dayanıyordu. Bu yöntemde fonon yok oluyordu ancak enerjisini ölçebiliyorduk.
Yeni bir araştırmada kübitlerin enerjileri yeniden ayarlandı. Böylece fononların yok olmasının önüne geçilmiş oldu. Bu işlem için geliştirilen özel bir malzeme, fononları hızlandırmak yerine bir manyetik alan oluşturmayı başardı.
Araştırmacılar fonunu iki akustik ayna arasında sıkıştırmayı başardı. Ayrıca ses ışığa kıyasla çok daha yavaş olduğu için farklı modlarda incelenebildi. Bu da kuantum bilgisayarlarda verileri farklı modlarda inceleyebilmeyi sağlayabilir ve yeni bir çığır açabilir.
Fizikçiler bu çalışmanın önemli bir mihenk taşı olduğundan emin. Bu çalışmalar, kuantum bilgisayarlar yolunda temelleri oluşturuyor. Araştırmacıların şimdi fononları daha uzun süre hayatta tutmanın yolunu bulması gerekiyor.