Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 29 Nisan 2017’de Wikipedia’ya erişim yasağı getirirken, bu kararın gerekçesi olarak da Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içerisinde gösterme amacı güden içeriklerin kaldırılmamasını gösterdi. 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alınan kararı daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından onaylandı.
O dönemde BTK’dan yapılan açıklamada “Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır.” ifadelerini kullanmıştı.
Wikipedia’nın kaderi 11 Eylül’de belli olacak
Wikipedia’nın avukatları karara itiraz etseler de yasak kararı kaldırılmadı. Hukuki yolların tükenmesinin ardından Wikipedia avukatları AYM’ye başvurdu.
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm, adli tatilin sona ermesinin ardından gerçekleştirilecek ilk toplantıda Wikipedia yasağını gündemine taşıyacak. 11 Eylül’de yapılacak olan toplantıda, Wikipedia’nın tamamen erişime engellenmesi kararının ifade özgürlüğünü ihlal edip etmediği konusu masaya yatırılacak. İhlal kararı verilirse, internetin en büyük ansiklopedisine uygulanan erişim yasağı kaldırılacak. Birinci Bölüm ayrıca bu başvuruyu genel kurula da sevk edebilir.