Uluslararası bir bilim insanı grubu, dünyayı ilk defa bir kara deliğin görüntüsü ile şaşırttığı zaman akıllarında bir plan vardı. Bu plan, büyük gaz bulutlarının sonsuza dek boşluğa nasıl çekildiğini gösteren bir video kaydıydı.
Event Horizon Teleskobu, gerekli gözlemleri kaydetti ve 2020’de biraz bulanık da olsa ilk videoyu üretmek için eldeki verileri işlemeye başladı. Gelecek görüntüler şimdiden oldukça merak ediliyor.
Gök bilimcilerin hedefi, kara deliğin kısa bir videosunu çekebilmek:
Dünyanın dört bir yanından gelen 347 bilim insanından oluşan ekibin tamamı, perşembe günü 10 Nisan’da yayınladıkları görüntü için “Bilim Oscarı” ile birlikte Temel Fizik Atılım Ödülü’ne layık görülmüşlerdi. Ekip, ayrıca para ödülü olarak da 3 milyon doların sahibi olmuştu. Bu ekipten bir bilim insanı, AFP’ye verdiği röportajda şunları söyledi: “Öngördüğüm, önümüzdeki on yılın sonunda sadece nasıl göründüklerini değil, aynı zamanda kozmik sahneden nasıl davrandıklarını ortaya çıkaran, yüksek kaliteli kara delik videoları çekeceğimiz.”
Gök bilimciler, daha önce kara delikler tarafından yutulan ışığı algılayabiliyorlardı ancak ışığın hangi şekle sahip olduğunu gözlemleyebilecek netlikte verileri bulunmuyordu. Gök bilimciler, birden fazla radyo teleskobunu birbirine bağladığında bu sorunun üstesinden geldiler. Böylece gece gökyüzünde mikroskobik görünen benzeri görülmemiş bir çözünürlükte nesnelerde gözlem yapabilen dev bir teleskop oluşturdular.
2000’li yılların sonlarına doğru zor işin karşılığı alınmaya başlandı. Ekip, üç teleskop kullanma onayını aldı ve 2008’de bir kara deliğin ilk ölçümlerini yayınladı. Ekip, Nisan 2017 itibariyle Şili, İspanya, Meksika, ABD ve Güney Kutbu’na sekiz radyo teleskopu monte etti. Dev araçlar, yüksek frekanslı radyo dalgalarını gözlemleyerek astronomların galaksinin gazını, tozunu ve kara deliklerin sınırını görmelerini sağlıyor.
Ekip, 2020’ye kadar kara deliğin ilk ham filmini çekmeyi hedefliyor. Bunun için bilim insanlarının şu an sahip olduklarından çok daha fazla teleskoba ihtiyacı var ancak M87 isimli kara deliğin ilk görüntüleri, ekibi hem hükûmetlerden hem de özel bağışçılardan gelecek fon sağlama umutları konusunda rahatlatıyor.