Applied Physics Letters dergisinde araştırmacılar tarafından açıklanan yeni bir yönteme göre buz tutmuş yüzeyler, çok hızlı ve önceki yöntemlere göre daha az enerji kullanarak buzdan kurtulacak.
Üzerinde çalışılan yöntem sayesinde, geleneksel buzun yukarıdan aşağıya doğru çözdürülmesi işleminin yerine buz ve yüzey arasındaki temas bölgesinde gerçekleşecek işlem ile buzun çözdürülmesi sağlanacak.
Araştırmacılar, bu yeni yöntemde buz ile yüzey arasına yüksek bir akım göndererek buzdan kurtulmak üzerine çalışıyor. Bu yüksek akımın geçişini sık sık olmasını sağlamak için ince bir indiyum kalay oksit kaplaması kullanılacak. Akım gönderildikten sonra geri kalan iş, yerçekimine bırakılacak. Bütün bu işlem ise saniyenin yüzde biri kadar bir sürede gerçekleşecek.
Yeni çalışmadan önce kullanılan yöntemlerde, ısıtma aracılığıyla yapılan işlemde sırasıyla ısıtma ve soğutma işlemleri kullanılıyordu. Araştırmacılara göre bu işlem asıl enerjiyi buzun çözdürülmesine kullanmak yerine sistemin ısıtılmasına harcıyordu. Sistem ısıtılması işlemi ise boşa enerji harcanmasını sağlıyordu. Üzerinde çalışılan yöntem ise bu yönteme göre çok daha verimli bir enerji kullanımı sunuyor.
Üzerinde çalışma yapılan yöntemin deneyleri, Antartika’nın en soğuk kısmından daha soğutulmuş bir buz üzerinde gerçekleştirildi ve başarıya ulaşıldı. Yapılan deneylerde uygulama bir saniyeden daha kısa sürede gerçekleştirildi.
Havalandırma, iklimlendirme ve havacılık sektörlerinde kullanılacak bu yeni buz çözdürme yöntemi henüz uçaklar gibi karışık yüzeyleri olan araçlarda denenmedi. Ancak çalışmanın bu sektörlerde büyük bir zaman ve enerji verimi sağlayacağı düşünülüyor.