Huawei ile ABD arasındaki gerginliğin meyvesi olacak ilk cihaz olan Mate 30'un, Google hizmetlerini kullanamayacağını pek çok defa dile getirmiştik. Hatta gittikçe daha fazla bilgi bunun olacağını gösteriyor ancak kullanıcılar, Huawei'nin ne tür çözümler sunacağını sürekli merak ediyorlardı.
Şimdi görüntüler biraz daha netleşmeye başlıyor diyebiliriz. Şöyle ki Huawei'nin yeni Kirin 990 işlemcisini tanıttığı Berlin'deki IFA 2019'da markanın CEO'su Richard Yu, bazı soruları yanıtlama fırsatı buldu. Gelin Huawei’nin bu çözümlerine yakından bakalım.
Google uygulamaları için bulunan çözümler:
Huawei CEO'su, Huawei Mate 30 kullanıcılarının akıllı telefonlarını aldıktan sonra Google uygulamalarını ve hizmetlerini nasıl indirip yükleyebileceklerini araştırdıklarını söyledi. Bu, Mate 30’da Google hizmetlerinin yer almayacağını bir kez daha doğruluyor. Android “açık kaynak” olduğundan CEO, kullanıcıların Google hizmetlerini Huawei akıllı telefonlara yüklemesinin oldukça basit olacağını söyledi. Aslında CEO tam olarak böyle ifade etmese de lafı bu noktaya getirdi dememiz daha doğru olur.
Ayrıca Huawei Mate 30'un sahip olamayacağı en popüler uygulamalar ise şöyle: Google Play Store, Google Maps, YouTube, Google Fotoğraflar, Gboard, Gmail, Play Müzik, Google Drive, Duo.
Çinli Meizu da daha öncesinde böyle bir duruma çözüm üretmişti:
Sorun şu ki Huawei, ABD merkezli şirketlerle olan müzakere engelini nedeniyle bu Google hizmetlerini kendi uygulama mağazasında sunamıyor ancak Yu, üçüncü taraf geliştiricilerin olası çözümler üzerinde onlarla çalıştığını, çünkü Huawei'nin yasak nedeniyle yeni ürünlerde Google Mobil Hizmetleri'ni sağlayamadığını belirtti.
Benzer şekilde Çinli Meizu markası, hizmetlerde yaşanan bir sorundan dolayı Google ürünlerinde sıkıntılar yaşıyordu. Meizu, bu sorunu Google hizmetlerinin önceden yüklemesine olanak sağlayan bir uygulama mağazası aracılığıyla çözmüştü. Bu nedenle Mate 30 serisi, Google’ın desteği olmadan popüler olursa böyle bir çözüm yolu da düşünülebilir.
Tüm bunlara rağmen Huawei, kullanıcıları cezbedecek bir şeyler yapmalı:
Bir uygulama Google Play Store'da yer almıyorsa APK ve üçüncü şahıslar aracılığıyla uygulama yükleme riski tamamen kullanıcılara aittir. Kullanıcılar, ne yaptıklarını biliyorsa bu bir sorun teşkil etmiyor ancak bu konuda hiçbir fikri olmayan çok fazla insan var ve kimse bu riski almak istemez.
Dolayısıyla Huawei, sektörde tutunmak ve ürünlerini satmak istiyorsa diğer markalardan çok daha fazlasını sunmak zorunda. Hâlihazırda piyasada yer alan amiral gemileri ile benzer özellikler ve fiyat politikası izlemek, Huawei’nin sonunu getirebilir.