Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderdiği robotu Fedor’un geliştiricileri, yaptıkları açıklamada Fedor’un uzay yürüyüşünde astronotların yerini alamayacağını açıkladılar. Androidnaya Tekhnika’nın yöneticisi Yevgeny Dudorov, RIA Novosti Haber Ajansı'na verdiği demeçte “Artık uzaya gitmeyecek. Orada yapacağı daha fazla bir şey yok. Görevini tamamladı” dedi.
Dudorov, bu insan benzeri robotun uzun ve riskli uzay yürüyüşlerinde insan astronotların yerini alması için kendisine tanımlanan görevleri yerine getiremediğini söyledi. Fedor (Final Experimental Demostration Object Research) uzay istasyonundaki astronotlara yardımcı olması için geliştirilmişti.
Fedor neden başarısız oldu?
Dudorov, yaptığı açıklamada Fedor’un uzayda verimli olarak çalışmayacak bir tasarıma sahip olduğunu, 180 cm boya sahip olan robotun uzun bacaklarının uzay yürüyüşü için verimli olmadığını dile getirdi.
Rus uzay ajansı, robotun bacaklarının yolculuk sırasında devinimsiz kaldığını ve Fedor’un yer çekimsiz ortamda uzay istasyonundaki raylara tutunarak hareket etmesi için programlanmadığını ifade etti. Dudorov, geliştiricilerin aracın dışında çalışması için olan gereklilikleri sağlayacak yeni bir tasarım için çizimler yaptığını da ekledi.
Fedor, Rebonaut 2 ve Kirobo:
Fedor ya da resmi adıyla Skybot F-850, 22 Ağustos’ta ISS’ye fırlatılmış ve 5 gün sonra da yörüngeye girmişti. Fedor’dan önce uzaya giden bir diğer robot da 2011 yılında General Motors ile birlikte üretilen Robonaut 2’ydi. Robonaut 2 de tıpkı Fedor gibi yüksek riskli ortamlarda çalışabilmesi için geliştirilmişti ancak 2018 yılında yaşanan teknik problemler sebebiyle geri dönmüştü.
Robonaut 2’den 2 yıl sonra ise Toyota tarafından geliştirilen ufak bir robot olan Kirobo, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ilk Japon uzay komutanıyla birlikte 2013’te gönderilmişti. Kirobo’da sohbet etme özelliği bulunuyordu ancak sadece Japonca konuşabiliyordu.