Uzaklarda bir galaksinin merkezinde bir kara delik bulunuyor. Her galaksinin merkezinde bu gök cisimlerinden bir tane bulunuyor ancak bu kara delik özel bir yapıya sahip.
GSN 069 adlı bu galaksinin merkezindeki kara delik, her dokuz saatte bir bariz şekilde parlaklığını arttırıyor. 250 milyon ışık yılı uzaktaki bu cisim, Dünya’ya parlak şekilde X ışınları gönderiyor. Aktif bir kara delik olan bu yapı hala etrafındaki maddeleri yutuyor. Bazı maddeler, olay ufkunun hemen ötesinde tekillikten kurtulup evrene saçılıyor.
Fakat bu maddelerin yarattığı yayılımdan farklı olarak bu kara delik, her dokuz saatte bir parlaklığını yaklaşık 100 kat artıracak şekilde parlıyor. Bu süreç gayet sistematik olarak ilerliyor. Bilim insanları ise bu durumun sebebini bilmiyor. Kara deliğin sistematik parlamasına dair bulgular ise 2018 yılına dayanıyor.
İspanya’nın Astrobiyoloji Merkezi’nde görevli olan Giovanni Miniutti, “Bu tamamen beklenmedikti” derken, “Dev kara delikler genelde bir mum gibi titreşirler ancak GSN 069’da Aralık ayında görülen hızlı ve tekrar eden değişimler tamamen yeni bir şey” açıklamasını yaptı.
Araştırmacılar bu olgunun nasıl ortaya çıktığını açıklamadılar. Yine de durumun nedeninin hızlanma diskindeki bir hatadan ya da kara delik etrafındaki maddede oluşan etkileşimden dolayı olduğundan emin olduklarını belirttiler.
Daha önce de kara deliklerin açıklanamayan şekillerde parladıkları olaylar gözlemlenmişti. Araştırmacılar şimdi bu yapıların döngüleri arasında inceleme yaparak bir örüntü gözlemlemeyi amaçlıyor. GSN 069, evrenin merkezinde bulunan kara delikler kadar büyük değil. Daha büyük kara delikler tam bir tur tamamlamayı daha uzun sürede gerçekleştiriyor. Bir kara delik de bu cisimlerin döngülerinin tekrar edebileceği kadar uzun süre gözlemlenmiyor. Araştırmacılar bu tür düzensizliklerin başka kara deliklerde de görülebildiğine inanıyor.
Konuyla ilgili bulguların yer aldığı makale Nature dergisinde yayımlandı.