Google, Everest'e Tırmanan İlk Kadın Olan Junko Tabei'yi Unutmadı

Google, Everest'e tırmanan 36. kişi ve ilk kadın unvanlarını taşıyan Junko Tabei için özel bir Doodle oluşturdu. Japon tırmanıcıyı özel kılan hikayesini sizler için yazdık.

Maceraperestlerin çoğunun hayalinden biri olan Everest’in zirvesine ulaşmak bugüne kadar sayılı insan tarafından gerçekleştirilebildi. Bu hayali gerçekleştirebilen nadir insanlardan biri de Japon dağcı Junko Tabei idi. Yalnız Tabei’nin özel olduğun nokta yalnızca zirveye ulaşmış olması değildi.

Junko Tabei, Everest’e tırmanan 36. insan ünvanını taşıyor. Bu ünvanının yanında kendisini tanıtan en büyük ünvan ise ‘Everest’e tırmanan ilk kadın’ ünvanı. Ayrıca kendisi tırmanış yaptığı dönemde Japonya’da hakim olan kültürel normların dışına çıkan kadınlardan birisi olarak biliniyor.

Google’ı bilirsiniz, her gün Dünya’ya bir şekilde fayda sağlamış önemli insanlar, bayramlar ve önemli günler için ‘Doodle’ denilen çizimler oluşturur. Google, bugün doğum günü olan Junko Tabei’yi de unutmadı ve kendisi için bir Doodle hazırladı. 1939 yılında Fukushima’nın Miharu kasabasında doğan Tabei, dağcılığa 10 yaşındayken merak salmıştı. Gelin hikayesini anlatalım.

Dağcılığa on yaşındayken başlayan Junko Tabei, 1969 yılında erkeklerin kendisine kötü davranmalarından ve bazılarının onunla tırmanmak istememesinden bıkarak kadınlar için bir tırmanış kulübü kurdu. 1975 yılında da o dönemde Japonya’da hakim olan sosyal normları yeniden şekillendirir gibi küçük yaştaki kızını babasıyla bırakarak Everest’e tırmanan bir gruba liderlik yapmak için Nepal’e yolculuk yaptı. O dönemi kendi sözleriyle anlatalım:

1970 yılındayken Japonya’da erkeklerin çalışan taraf olduğu ve kadınların evde durmaları gerektiği büyük bir kesim tarafından savunuluyordu. İşi olan kadınlardan bile yalnızca çay servisi yapmaları isteniyordu. Dolayısıyla bir kadının çalıştığı yerde yüksek pozisyonlara gelmesi imkansızdı. Çalışmak yerine çocuk yetiştirmemiz söyleniyordu.

Everest’e tırmanmak için Nepal’e seyahat eden Tabei’nin tek zorluğu Japonya’daki normlar değildi. Tırmanışı sırasında yerden 20.000 feet (6.096 metre) yükseklikte Everest’te kamp yapıyorken dört dağcı arkadaşıyla bir çığın altında kaldı. Neyse ki yalnızca altı dakika boyunca bilincini kapadı ve Nepalli rehberi kendisini çığın altından çıkarınca bilinci yerine geldi.

Herkesin sağ salim hayatta olduğunu gören Tabei, tırmanışı bitirmek için pes etmek yerine daha da hırslandı. Çığ sırasında aldığı yaralar sonucunda iki gün boyunca ayakta kalmakta güçlük çekti. Ancak çığ olayından 12 gün sonra Tabei, Everest’e tırmanmış ve Dünya’nın en yüksek noktasında bulunmuş ilk kadın oldu.

Junko Tabei, tırmanışından sonra dağcılığa adanmış hayatından vazgeçmedi. Everest’e tırmanan dağcılardan geriye kalan çöplerden oluşan çevresel zararı gözler önüne serdi ve çöpü temizlemek üzere yapılan birçok tırmanışa katıldı.

Tabei’nin ilk olduğu nokta yalnızca Everest’in zirvesine ulaşmış olmak değil. Tabei, yedi kıtadaki en yüksek noktalara ulaşan ve böylece Yedi Zirve’yi tamamlamış olan ilk kadın olma ünvanına da sahip. Junko Tabei, toplamda 60 ülkedeki 69 büyük dağa tırmandı. Ancak 2012 yılında kanser teşhisi konulan Tabei, dört sene sonra, 20 Ekim 2016’da 77 yaşında hayatını kaybetti.