Akıllı telefon sektöründe tasarımlar ve teknolojiler hızla değişirken, tüketicilerin bir sorununa ise uzun süredir çözüm bulunamıyor: şarj ömrü. Akıllı telefon üreticileri, sürekli olarak batarya kapasitelerini büyütme yolunu tercih ederken, gerekli yazılım optimizasyonlarını sağlamak da şarj ömrünü hatırı satılır seviyede iyileştiriyor. Öyle ki; 3.500 mAh bataryasıyla piyasaya sürülen Galaxy Note 10, Galaxy Note 9'un 4.000 mAh'lık bataryasından daha iyi bir performans sunabiliyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi batarya kapasitesi, şarj ömrünü belirleyen tek faktör değil. Yazılım optimizasyonları, ekran nitelikleri, işlemci mimarisi de şarj ömrünü çok ciddi şekilde etkiliyor. Galaxy Note 10, 3500 mAh'lik bataryasıyla ilk başta çok fazla tepki toplamış olsa da incelemeler sonucunda rakipleri kadar uzun şarj ömrü sunabildiği görülmüştü. Dolayısı ile Samsung'un gerekli optimizasyonu ve donanım gereksinimlerini sunduğu söylenebilir. Peki bir herhangi bir akıllı telefonu kullanan tüketiciler, şarj ömrünü uzatmak için neler yapabilirler?
Hangi uygulamaların bataryanızı en fazla etkilediğini belirleyin
Bataryanızın kullanım süresiyle ilgili radikal kararlar vermek istiyorsanız yapmanız gereken ilk işlem hangi uygulamaların pilinizi ne kadar tükettiğini tespit etmek olacaktır. Ardından da bu uygulamalarla ilgili nihai bir karara ulaşabilirsiniz.
Bahsettiğimiz bu belirlemeyi yapabilmek için cihazınızın "Ayarlar" bölüme gidin. Bu bölümle "Pil" veya "Cihaz bakımı" isimli bir alt menü göreceksiniz. Bu menü, telefonunuzda yer alan uygulamaların batarya kullanımlarını detaylı olarak sizlere gösterecektir. Bu sayede hangi uygulamanın ne kadar pil tükettiğini, uygulamaların güncellenmesinden kaynaklanan herhangi bir olağanüstü durumun varlığı ve genel kullanım süreniz gibi batarya kullanımıyla ilgili olan kritik önem arz eden durumları izleyebilirsiniz.
Bu menü, özellikle de son dönemlerde batarya performansınızın azaldığını düşünüyorsanız fazlasıyla belirleyici olacaktır. Bunun nedeni ise uygulamalarla ilgili verilerin detaylı olarak görüntülenebilmesidir. Örneğin hiç kullanmadığınız bir üçüncü parti uygulama, kendi kendine pil gücünü dişe değer bir oranda düşürüyorsa ortada bir problem var demektir. Bu problem, ilgili uygulamaya gönderilen son güncellemeyle ilgili olabileceği gibi siz farkında olmasanız da arka planda çalışmasından ötürü kaynaklanabilir. Dolayısıyla bu tarz uygulamaların kaldırılması, batarya performansınızı ciddi anlamda artıracaktır.
Ekran ayarlarınızı yönetin ve gerekiyorsa gündüzleri de karanlık mod kullanın
Akıllı telefonlarınızın pilini en çok tüketen donanım, aslında telefonunuzun ekranının kendisidir. Bunu pil ayarlarında da açıkça görebilirsiniz. Bunun nedeni ise akıllı telefonunuzda herhangi bir işlem yapmadan önce ekranınızı açmak zorunda kalmanızdır. Ancak son dönemlerin en popüler özelliklerinden bir tanesi olan karanlık mod, ekranların ışın salınımını azaltarak çok ciddi oranlarda güç tasarrufu sağlıyor. Bu yüzden pil sorununuz varsa cihazlarda karanlık modun kullanımı, batarya sürenizi uzatacaktır.
Ancak gerek karanlık mod aktifken gerekse normal kullanım sırasında ekran parlaklığı da batarya performansını ciddi anlamda etkileyen etkenlerden bir tanesi. Hal böyle olunca da ekran parlaklığını düşürmek, pek çok akıllı telefon modeli için batarya performansını artıracaktır. Zaten artık pek çok akıllı telefon modeli ortam ışığına göre parlaklığını ayarlayabilecek özelliklere sahip olduğundan, telefonun ekran parlaklığını mimimuma düşürmeniz halinde bile otomatik olarak yükselecek ve rahat bir kullanım deneyimi yaşamanıza imkan sağlayacaktır.
Kullanılmayan bağlantı özelliklerini devre dışı bırakın
Akıllı telefonlar tüketicilere, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, hücresel veri ve internet paylaşım özelliği gibi farklı bağlantı seçenekleri sunuyorlar. Bu etkili özellikler kullanıcılar tarafından aktif olarak kullanılıyor ancak bazı kullanılmayan özelliklerin açık kalması, telefonların batarya kapasitesini ciddi anlamda etkiliyor. Bu yüzden batarya sürenizin uzaması için kullanmadığınız bağlantı seçeneklerini kapalı tutmak, büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Arka planda internet kullanımını kapatın
Akıllı telefonlarda bulunan uygulamalar çoğu zaman tam anlamıyla kapatılamıyor. Tüketiciler, bir uygulamayı kapattıklarını düşünseler bile bu uygulama arka planda çeşitli internet kullanımları yapabiliyor. Ancak bu durum, batarya süresini etkileyen önemli bir durum. Sizin için önemli olan ve sürekli olarak senkronize edilmesi gerektiğiniz uygulamaların arka planda internet kullanımlarına izin verebilirsiniz ancak gereksiz gördüğünüz uygulamaların arka planda internet kullanımını engellemeniz halinde batarya performansınızdaki iyileşmeyi hissedebilirsiniz.
Kullanılmayan üçüncü parti uygulamalarını kaldırın
Yeni bir akıllı telefon alıp kutusunu açtığınız anda pek çok uygulamanın yüklü olduğunu görürsünüz. Ön yüklü olarak gelen bu uygulamaların pek çoğu sistemseldir ancak kimi zaman üçüncü parti uygulamalar da kullanıcıların hizmetine önceden yüklenmiş olarak sunuluyor.
Kullanmadığınız pek çok uygulamanın batarya tüketimi yaptığına emin olabilirsiniz. Bunun nedeni kimi zaman arka planda çalışmasını sürdürmesi kimi zamansa arka plandayken bile internet kullanımı yapması olabilir. İşte bu yüzden kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak, batarya kullanım sürenizi ciddi anlamda etkileyecektir.
Güç tasarruf modlarını kullanın
Hangi telefonu kullanırsanız kullanın özelleştirilebilir bir güç tasarruf moduna sahipseniz, modu kişiselleştirerek kullanın. Bu özelliğin kullanılması, telefonda sadece belirli hizmetlerin çalışmasına imkan verecek ve bu sayede batarya süresini çok ciddi oranlarda artıracaktır.
Bu tavsiyeleri uygulamanız halinde batarya kullanımınız düşecektir ve bu sayede en azından gün boyunca telefonunuzu kullanabileceksiniz.