Harry Potter kitaplarını okuyan ya da filmlerini izleyen herkes görünmezlik pelerinin ne kadar işe yarayan bir eşya olduğunu düşünüyordu. Harry Potter, saklanmak için görünmezlik pelerinini kullanırken, doğada da bukalemunlar düşmanlarından gizlenmek ya da karşı cinsin ilgisini çekmek için renk değiştirme özelliğini kullanıyor.
Emory Üniversitesi Kimya Bölümü’nde doktora yapan, Science Daily’de yayınlanan makalenin de yazarı Yixiao Dong, “Bir bukalemunun renk değiştirmesini izlemek bana bu çalışma için fikir verdi. Doğanın bu işi nasıl yaptığına dair gözlemlere dayanan, renk değiştiren akıllı bir cilt için yeni bir konsept geliştirdik” dedi.
Araştırmayı yapan ekibin üyesi Khalid Salaita, renk değiştiren akıllı cilt çalışmalarının hala temel aşamada olduğunu, ancak araştırma için yeni bir yaklaşım ilkeleri belirlendiğini belirtti.
Renk değiştiren “ikinci cilt”in arkasındaki teknoloji, pigmentlere dayanmıyor. “İkinci cilt” çalışmasında pigmentler yerine, fotonik kristaller kullanılıyor. Fotonik kristaller, renk değiştirmek için ışığın dalga boylarından yararlanıyor.
Fotonik kristallerin kullanıldığı araştırmada, fotonik kristallerin renk değiştirmesini sağlamak için kristallerin oluşturduğu desenler ve aralıklar değiştirilmelidir. Bu da fotonik kristallerin kapladığı malzemenin büyüklüğünün renk değiştikçe değişmesi anlamına geliyor. Bu büyüklük değişmesi, çalışmayı yürüten ekip için büyük bir problem yarattı.
Khalid Salaita, “Hiç kimse renk değiştirmek için küçülen bir kamuflaj pelerini istemiyor” dedi.
Fotonik kristallerin bulunduğu malzemenin boyutlarının değişmesi üzerine düşünen Dong, YouTube’da renk değiştiren hayvanlara ait videoları izlemeye başladı. Yixia Dong, cevabı bukalemunların renk değiştirdikleri videolarda buldu.
Bukalemunlarda bulunan fotonik kristaller, bütün vücutlarını kaplamıyor. Fotonik kristaller, bukalemunların bir bölgesinde bulunuyor. Bilim insanları da kendi çalışmalarında belli bir bölgeye yerleştirdikleri fotonik kristalleri mıknatıslar aracılığı ile hareket ettirmeyi başardı.
Yeni düşünülen yöntem aracılığıyla renk değiştirebilen “ikinci cilt” pelerininin büyüklüğü korunabildi. Ancak pelerin üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Son yöntemle beraber pelerinin renk değiştirmesi 10 dakika sürdü. Araştırmacılara göre bu sürenin kısaltılması gerekiyor.
“İkinci cilt” pelerini üzerinde çalışmalar daha başlangıç aşamasında. Şu anda fotonik kristaller aracılığıyla pelerinin renk değiştirilmesi sağlandı. Ancak Harry Potter filmlerinde olduğu gibi mutlak bir görünmezlik şu an için hala hayal olarak duruyor.