Exeter Üniversitesi’nden araştırmacılar, Karga ailesinden bir kuş türü olan küçük karga üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan çalışmaya göre küçük kargalar, tehdit olarak algıladıkları bir insan, ikinci kere yuvalarına yaklaştığında yuvalarına normalde geldiklerinden iki kat daha hızlı geldiler.
Araştırmacılar, çalışma sırasında küçük karga yuvalarına kuşlar tarafından bilinmeyen bir kişiyi yaklaştırdı. Araştırmacılar, bu kişi küçük kargaların yuvasına yaklaştığında, kuşlarda bir uyarı çağrısı ya da iletişim çağrısı kaydı yaptılar.
Aynı kişi ikinci defa küçük kargaların yuvasına yaklaştığında, daha önce uyarıyı almış olan kuşlar, yuvaya normalde döndüklerinden iki kat daha hızlı yuvaya döndüler. Küçük kargaların çağrılarını duyan diğer küçük kargalar yuvaya hızlıca döndü. Çağrıyı duymayan kuşlar ise diğer kuşlardan çok daha yavaş bir şekilde yuvaya döndüler.
34 küçük karga yuvasında yapılan araştırmayı gerçekleştiren araştırmacılar, küçük kargaların tehlikeli ya da tehlikesiz insanları herhangi bir deneyim yaşamadan öğrenebileceğini ortaya çıkardıklarını açıkladılar.
Küçük kargalar, karga ailesinin en küçük üyesi. Küçük kargalar, eşleri ile olan güçlü bağları ile biliniyorlar. Bu kuşlar, yıllarca başarısız üremeye sahip olsalar bile eşleri ile ömür boyu birlikte olmaya devam ediyorlar.
Küçük kargalar, son derece sosyal yaratıklar olarak biliniyor. Küçük kargalar, diğer küçük kargalarla beraber yaşıyor, beraber besleniyorlar. Hatta iyi bir yiyecek kaynağı bulduklarında diğer küçük kargalarında onları takip etmesini sağlıyorlar.
Küçük kargalar üzerinde yapılan çalışmanın açıklandığı makale Royal Society Open Science dergisinden yayınlandı. Makalenin yazarları, “Bu çalışma, hayvanların insanlar tarafından yaratılan risk seviyesini değerlendirmek için sosyal öğrenmeyi kullandığına dair önemli kanıtlar sunuyor” dedi.